Strålningen stiger stadigt vid Fukushima Daiichi

Allt högre strålningsvärden mäts upp vid de japanska olycksreaktorerna. I natt uppmättes 6400 mikrosievert per timme.

En mätstation vid grinden till reaktorområdet har regelbundet levererat mätvärden under dagarna efter tsunamin som slog ut kärnkraftverken. Än så länge har trenden varit tydlig: radioaktiviteten ökar dag för dag.

13 mars: 20 till 120 mikrosievert per timme

14 mars: 40 till 160 mikrosievert per timme

15 mars: 60 mikrosievert per timme

16 mars, 02.00 svensk tid: en plötslig strålningsspik på 6400 mikrosievert per timme. Den senaste mätningen, en timme senare var 1900 mikrosievert per timme.

Inne på området, mellan reaktorbyggnaderna, har nivåerna varit betydligt högre. Det högsta värdet som rapporterats var mellan byggnad 3 och 4. Där mättes 400 millisievert den 15:e mars. Det var mer än 60 gånger högre än mätvärdet vid grinden, och är en hälsofarlig nivå. Det skulle ge en svensk kärnkraftsarbetare den högsta tillåtna årsdosen på sju och en halv minut.

De arbetare som kämpar för att kyla de skadade reaktorerna måste nu jobba i korta skift för att minska sina stråldoser. Enligt den japanska statliga tv-kanalen rör det sig i vissa fall om minuter, och detta försvårar arbetet.

Vilka strålningsnivåer som finns i den ångplym som nu stiger upp över reaktorn har inte tillkännagivits.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt