Största vindsnurran byggs i Norge

2010-02-15 15:32  
Off-shorekraftverk från Sway

Världens största vindkraftverk ska byggas i Norge. Effekten blir 10 MW och rotordiametern 145 meter.

Från statliga Enova har företaget Sway AS fått 137 miljoner norska kronor för att uppföra världens största vindkraftverk.

Det blir en experimentsnurra som ska utvärderas under två år. Den placeras på land på Øygarden vid norska kusten. Sway studerar även projekt för att anlägga stora flytande vindkraftparker.

Nya tekniska lösningar från företaget Smartmotor AS ska testas i jätteturbinen, som ska få färre rörliga delar än vad som är vanligt, samt direktdriven generator. Ännu har inga detaljer om generatorn blivit offentliga.

Men Smartmotor uppger på sin hemsida att man har patenterad teknik för permanentmagnetlösningar, och flera olika metoder för axialflödes- och radialflödesmaskiner som kan anpassas i direktdrivna vindkraftgeneratorer. Genom att använda kompositmaterial kan vikten reduceras.

Syftet är att få fram vindturbiner som ger mer energi i off-shoreutförande och att minimera kostnaderna för sådana anläggningar.

Fotnot:Vindkraftverken på Lillgrund utanför Malmö har effekten 2,3 MW vardera, vilket är en vanlig storlek för dagens nybyggda anläggningar.

Håkan Abrahamson

Mer om: Vindkraft Sway

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt