Största tekniska hindren för hjälp till Filippinerna

2013-11-14 12:47  

Det svenska hjälpteamet är på plats i Filippinerna och ska nu hitta en lämplig plats att bygga basläger på.

Orkanen Haiyan som slog till mot Filippinerna i förra veckan har orsakat en omfattande ödeläggelse. Över elva miljoner människor bedöms vara direkt berörda och dödstalen stiger.

Svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har skickat flera sändningar med materiel, bland annat basläger och utrustning för kommunikation och vattenrening. I tisdags flögs också ett team hjälparbetare, varav åtta personer från Sverige, till Filippinerna.

Bland svenskarna finns en gruppledare, en logistiker, en kock, en sjuksköterska, en elektriker, en vattenreningsexpert, en kommunikationstekniker och en lägertekniker. Utöver dessa finns även en svensk EU-observatör på plats, samt en MSB-koordinator i Manila som ska tjänstgöra som länk mellan Sverige och Filippinerna.

Hjälpteamets viktigaste uppgift är nu att hitta en lämplig plats att bygga basläger på. MSB har totalt skickat ner utrustning till tre basläger, som ska fungera som boende och kontor för FN-personal och annan hjälppersonal.

Men förödelsen är stor och det är svårt att ta sig fram.

- Det är en stor logistisk utmaning att få ut baslägren till de platser där de kan göra bäst nytta. Det första baslägret planeras i Tacloban, men var de andra två ska sättas upp är fortfarande oklart. Olika alternativ prövas just nu och vi arbetar febrilt med att hitta de platser där vi kan göra störst nytta, säger Ulrika Edén, projektledare på MSB, under torsdagsförmiddagen enligt ett pressmeddelande.

Baslägren består av moduler och ska vara självförsörjande vad gäller el, mat, vatten samt telefon- och internetutrustning.

Insatspersonalen från MSB arbetar också med att få igång den kommunikations- och satellitutrustning som har tagits med.

- Vi försöker komma i kontakt med teamet i Tacloban, men de har inte fått igång sin kommunikationsutrustning än, säger Ulrika Edén.

Mer material från Sverige väntas anlända till Filippinerna inom kort. Under onsdagen och torsdagen lyfte flygplan med material till basläger samt fordon och sjukvårdsutrustning från Läkare utan gränser. MSB skickar också hygienpaket, frystorkad mat, vatten och så kallad shelter-utrustning, det vill säga presenning, hammare och spik.

- Det är för att familjer ska kunna klara sig själva och få tak över huvudet, berättar Marcus Årskog på MSB:s presstjänst.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt