Största stoppet någonsin i tågtrafiken

2013-10-28 15:03  
Foto: SMHI, TT

Ovädret Simone är på väg hit och klass 3-varning råder i stora delar av västra och södra Sverige. I eftermiddag stoppas all passagerartrafik med tåg i södra Sverige, enligt Trafikverket det största stoppet någonsin.

I Storbritannien har stormen, som där kallas St Jude, krävt flera människoliv och hus har raserats av blåsten. Under eftermiddagen väntas vindarna i Sverige öka snabbt till storm med 25-30 meter per sekund.

SMHI:s klass 3-varning gäller västra delen av Jönköpings län, västra delen av Kronobergs län, Sjuhäradsbygden, Göta älv och Skåne län, och liksom tidigare Kattegatt samt Bohuslän, Göteborg och Halland.

– Det är vindbyar upp mot 32 meter per sekund, det är snudd på orkan, säger Lisa Frost på SMHI.

– Under sen eftermiddag/kväll blir det som värst. Man ska hålla sig inne när det är så här blåsigt.

All persontrafik med tåg i södra Sverige ställs in från klockan 17 på grund av ovädret, och enligt Trafikverket är det första gången trafiken ställs in i ett så stort område. Tågen mellan Helsingborg och Halmstad ställs in från klockan 16. En rad sträckor i Västsverige är också stoppade från eftermiddagen och godstrafik i Skåne kör med reducerad hastighet hela dagen.

Tågen på sträckan Malmö_Alvesta beräknas öppna vid midnatt och Lund-Helsingborg-Halmstad i morgon klockan 06. På övriga sträckor i södra Sverige öppnar trafiken i morgon klockan 12, enligt Trafikverkets prognos.

Inställda tåg ersätts inte med bussar. Ett undantag är sträckan Malmö-Simrishamn där bussar kommer att gå.

Stormen förväntas skapa stora störningar för många trafikanter. Därför uppmanar nu Trafikverket alla pendlare i och kring Göteborg att bege sig hem så fort som möjligt.

Göteborgs stad stänger all fritidsverksamhet från klockan 16 och anställda uppmanas att ta sig hem från jobbet så fort arbetsuppgifterna tillåter. I Varberg och Falkenberg stängs idrotts- och badanläggningar, bibliotek och ishallar. Och förskolor i Halland uppmanar föräldrar att hämta sina barn så tidigt som möjligt i eftermiddag.

När stormen drar fram bör man stanna inomhus, enligt Jan Alsander, utbildningschef på Civilförsvarsförbundet som utbildar allmänheten i hur man klarar sig i krislägen.

– Jag tycker inte att man ska vara orolig alls, utan iaktta bara vanligt förnuft och försiktighet. Det finns ingen anledning att vara ute och vimsa runt när stormen är på ingående. Det gäller även i tätorter där tegelpannor kan komma neddimpande, säger han.

Uddevallabron har stängts för trafik tillsvidare. Älvsborgsbron och Angeredsbron i Göteborg stängs för trafik klockan 18.30. Avstängningarna väntas bestå fram till midnatt.

På Öresundsbron har hastigheten sänkts till 50 kilometer i timmen och vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över.

Västra Götalandsregionen har höjt beredskapen för sjukvården.

– Om det blir så illa att det börjar blåsa ner träd får vi ha en dialog med räddningstjänsten så kan de bistå med bandvagnar, säger Mats Kihlgren, beredskapschef i regionen.

Ambulansbåten i Göteborg kommer att kunna trafikera skärgården även om det blåser riktigt hårt, men för ambulanshelikoptern i beredskap innebär de starka vindarna en begränsning.

– Blåser det mer än 25 meter per sekund får den svårt att flyga, säger Mats Kihlgren.

Elbolag förbereder sig nu på ovädrets framfart och stora mängder extra personal har kallats in.

– Det kommer att hända någonting. En sådan här storm går inte obemärkt förbi. Träd kommer att fällas över ledningar och folk kommer att förlora strömmen. Vi ska minimera det så mycket vi kan, säger Mattias Hennius på Eon.

Färjorna från Visby till Nynäshamn och Oskarshamn med Destination Gotland i eftermiddag tidigareläggs. Färjorna från Oskarshamn och Nynäshamn mot Gotland ställs in i kväll, likaså turerna från Visby till fastlandet i morgon bitti.

En rad färjor till framför allt Polen och Tyskland berörs också.

Inga rapporter har kommit om inställda flyg men personal på flygplatser i södra Sverige förbereder sig inför den befarade stormen. Extra kontroller görs bland annat på Malmö Airport och Göteborg Landvetter Airport.

Stormen är också en utmaning för telebolagen, som har höjt beredskapen och tagit in extrapersonal. Larmnumret 112 är inte bundet till någon operatör och fungerar så länge någon har nätet i gång.

Vattenståndet längs Hallandskusten och i Göteborgs kustområde väntas stiga hastigt under eftermiddagen. Under kvällen kan det kortvarigt nå upp till 140 centimeter över medelvattenståndet, enligt SMHI.

Några bra tips inför stormen är att plocka undan lösa föremål från tomten och hålla mobilen laddad.

TT / Ny Teknik

Mer om: Tåg Miljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt