Största solsatsningen i Mojaveöknen

2007-08-08 12:59  
Effekten ska bli 553 MW

En miljon speglar ska i framtiden ge invånarna i Kalifornien ren förnybar energi.

400 000 hem i norra och centrala delstaten ska få energi från solen. I dagarna skrev Pacific Gas and Electric (PG&E) under ett avtal med företaget Solel Solar Systems om att köpa 553 megawatt (MW).

Detta innebär att Mojaveöknens solpark där energin utvinns kommer att bli världens största enskilda solsatsning.

- Vi tycker det är häftigt att kunna leverera en effekt på 553 megawatt ren energi till Kalifornien, säger Avi Brenmiller, vd för Solel.

Solels paraboler har länge använts i Mojaveöknen och hittills genererat 354 megawatt. När anläggningen är i full gång 2011 kommer Mojave Solar Park att ge 553 MW. Inte mindre än 1,2 miljoner speglar ska på en yta som motsvarar runt sextusen tunnland fånga ökensolens hetta.

Nyligen undertecknade PG&E flera andra energiavtal om förnybar energi, bland andra ett vindprojekt som ger 85 megawatt. Och Solel Solar Systems ska leverera nyckelkomponenter till nya solanläggningar som är under uppbyggnad i både USA och Spanien.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt