Största ozon-renaren byggs i Linköping

2015-04-15 13:39  

Ozon gör jobbet när Linköping bygger Sveriges första storskaliga anläggning för att rena bort läkemedelsrester från avloppsvatten.

Tekniska verken i Linköping och IVL Svenska miljöinstitutet har testat att använda gasen ozon för att rena bort läkemedelsrester ur avloppsvatten. Resultatet blev så lyckat att det kommunala bolaget beslutat att satsa 25 miljoner kronor på att bygga ett fullskaligt reningssteg på Nykvarnsverket i Linköping. Ozonanläggningen, som ska tas i drift våren 2016, blir därmed Sveriges första fullskaliga rening av läkemedelsrester ur avloppsvatten, enligt bolaget.

När vi tar läkemedel så passerar delar av de verksamma substanserna rakt igenom kroppen och hamnar i toaletten. Läkemedelsrester är ofta svåra att bryta ner eftersom de designas för att klara den sura miljön i magsäcken. Dessvärre är de även svåra att bryta ner i processtegen som finns i dagens reningsverk. Att rester som letar sig ut i våra vattendrag ställer till med problem är väl känt. Fiskar som får i sig hormoner kan exempelvis få svårt att föröka sig.

Ozon, som är en gas med tre syreatomer per molekyl, kan oskadliggöra mer än 90 procent av läkemedelsresterna, enligt Tekniska verkens beräkningar. När ozonet bubblas genom vattnet startar en kraftig kemisk oxidation som gör att läkemedelsmolekyler bryts sönder. Metoden biter bland annat på hormoner, antibiotika, ångestdämpande substanser och smärtstillande mediciner.

- Det är ett viktigt steg att vi med ozonreningen kommer att minska läkemedlens förekomst i och påverkan på både Stångån och Roxen. Samtidigt är det viktigt att var och en tar ansvar och självklart inte spolar ned läkemedel i avloppet, säger Anna Lövsén, på Tekniska verken, i ett pressmeddelande.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Charlotta von Schultz

Mer om: Ozon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt