Energi

Största ozon-renaren byggs i Linköping

Ozon gör jobbet när Linköping bygger Sveriges första storskaliga anläggning för att rena bort läkemedelsrester från avloppsvatten.

Publicerad

Tekniska verken i Linköping och IVL Svenska miljöinstitutet har testat att använda gasen ozon för att rena bort läkemedelsrester ur avloppsvatten. Resultatet blev så lyckat att det kommunala bolaget beslutat att satsa 25 miljoner kronor på att bygga ett fullskaligt reningssteg på Nykvarnsverket i Linköping. Ozonanläggningen, som ska tas i drift våren 2016, blir därmed Sveriges första fullskaliga rening av läkemedelsrester ur avloppsvatten, enligt bolaget.

När vi tar läkemedel så passerar delar av de verksamma substanserna rakt igenom kroppen och hamnar i toaletten. Läkemedelsrester är ofta svåra att bryta ner eftersom de designas för att klara den sura miljön i magsäcken. Dessvärre är de även svåra att bryta ner i processtegen som finns i dagens reningsverk. Att rester som letar sig ut i våra vattendrag ställer till med problem är väl känt. Fiskar som får i sig hormoner kan exempelvis få svårt att föröka sig.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här