Största hindren för svensk solenergi

2015-04-24 08:46  

Gamla prislistor, fula solceller och höghus som skuggar. Här är hindren för mer solenergi i Sverige.

- Det finns en stor vilja att bygga ut solenergi i Sverige, men det händer inte så mycket. För att klara det ambitiösa målet med att vi ska börja tillverka näranollenergihus år 2020 är det viktigt att ta bort flaskhalsarna, säger Jouri Kanters, doktorand i energi- och byggnadsdesign vid Lunds tekniska högskola.

Han har skrivit en avhandling om hur Sverige kan få mer solenergi: el från solceller såväl som värme från solfångare. Här är fem hinder som han har lokaliserat:

 

Felaktiga priser

- Priserna på solfångare och framför allt solceller har sjunkit rejält de senaste åren. Men många byggherrar sitter med flera år gamla prisuppgifter och då ser återbetalningstiderna mycket längre ut än vad de är i verkligheten, säger Jouri Kanters.

 

Kortsiktighet

- Byggherrar vill ofta sälja sin byggnad när den är färdigbyggd och kan ha svårt att räkna hem vinsten på solenergin. När man bygger en kontorsfastighet är det lättare, eftersom Leeds-certifieringen gör att hus med solceller har ett högre värde. För ett bostadshus är det inte säkert att någon är beredd att betala för merkostnaden.

- Samtidigt finns det byggherrar som verkligen vill satsa på solenergi och de bidrar mycket till att öka andelen solenergi, säger Jouri Kanters.

 

Lagar och regler

- Vid årsskiftet infördes en skattereduktion på 60 öre per kilowattimme som matas in på elnätet. Det är jättebra för villaägare, men det är fortfarande oklart hur skattereduktionen fungerar för bostadsrättsföreningar. Det är dessutom juridiskt svårt för en hyresvärd eller bostadsrättsförening att sätta upp solceller på taket och sälja elen till de som bor i huset.

 

Detaljplaner

- Stadsplanerare ska ta hänsyn till väldigt många faktorer, och solenergi är bara en liten del. Många är positiva till solenergi, men de saknar kunskap om hur man använder verktyg för att se till att alla byggnader får god solinstrålning. Det kan exempelvis innebära att ett nytt höghus som byggs skuggar solceller på grannbyggnaderna, säger Jouri Kanters.

 

Estetiken

- Alla arkitekter som jag har intervjuat är positiva till solenergi, men de vill så klart ha lösningar som passar in i arkitekturen. De vill kunna välja bland solceller med många olika storlekar, ramar och färger. Det har saknats tidigare men utbudet blir bättre och bättre, säger Jouri Kanters.

 

Jouri Kanters försvarar sin avhandling på fredagseftermiddagen.

 

Han har även utvecklat flera verktyg som stadsplanerare kan använda för att granska detaljplaner ur ett solenergiperspektiv.

 


Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

 

 

 

Charlotta von Schultz

Mer om: Solenergi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt