Största flytande vindparken får grönt ljus

2015-11-04 09:04  
Illustration av hur den nya vindkraftparken ska se ut Foto: Statoil - Statoil ASA

Skottlands regering har godkänt bygget av världens största flytande vindkraftspark. År 2017 ska den börja leverera el 25 kilometer från den skotska kusten.

Det är norska Statoil som ska installera fem flytande 6 MW-turbiner utanför orten Peterhead i nordöstra Skottland. Parken kommer att ligga 25 km från land där det blåser runt 10 meter per sekund i snitt - utmärkta förhållanden för vindkraft. Men havet är mellan 90 och 120 meter djupt, alldeles för djupt för att snurrorna ska kunna placeras på botten. Varje flytande vindkraftverk hålls i stället på plats med hjälp av tre förankringar till botten.

Anläggningen på totalt 30 MW beräknas ge 135 GWh el per år, vilket ska motsvara behovet för 19 900 skottska hushåll.

Syftet med parken, som heter Hywind pilot park, är att visa att fullskaliga flytande vindkraftverk är kommersiellt möjliga. Statoil har tidigare verifierat konceptet i en prototypsnurra utanför den norska ön Karmøy. Projektet utanför Peterhead fick grönt ljus från Skottlands regering i början av veckan. Statoil investerar 2 miljarder norska kronor i projektet, vilket är ungefär lika mycket i svenska kronor. År 2017 väntas parken börja leverera el.

Den brittiska stiftelsen för förnybara energikällor, Carbon Trust, bedömer att flytande vindkraftverk har stor potential och i bästa fall kan ge elkostnader på 85 pund per MWh, vilket motsvarar cirka 1,12 kronor per kWh.

 

Prenumerera på Ny Tekniks energi-nyhetsbrev, kostnadsfritt!

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt