Energi

Storsatsning på vind ger Storbritannien 70 000 nya jobb

I dag blev det klart vilka företag som får bygga vindkraftsparker i den brittiska delen av Nordsjön. Svenska Vattenfall är ett av de nio konsortier som fått en av zonerna i den tredje stora licensrundan.

Publicerad

Den brittiska regeringen har målmedvetet satsat på att bygga upp en stor brittisk vindkraftsindustri genom att utnyttja de naturresurser som den blåsiga brittiska Nordsjökusten representerar.

Man räknar med att de investeringar som görs i vindkraft till havs kommer att skapa 70 000 nya jobb i de brittiska kuststäderna där gamla industri- och hamnområden nu rustas för att möta den internationella efterfrågan på ingenjörstjänster och tunga industrijobb.

Nio nya zoner ger en fjärdedel av hela elbehovet
Det är den brittiska regeringens ”fastighetsbolag” Crown Estate som håller i tilldelningen av de zoner där vindlägena är bäst och där det i övrigt finns goda förutsättningar för att bygga stora havsbaserade vindkraftsparker och kunna dra strömmen in till land.

I Round 3, som avslutades i dag fredag, delades nio zoner ut. De vinnande konsortierna har utlovat investeringar för en sammanlag effekt på 32 GW.

Den elektricitet som kommer att levereras från de nya vindkraftverk som ska byggas motsvarar en fjärdedel av hela Storbritanniens elbehov .

Statkraft och Vattenfall vinnare i Round 3
Den största zonen, Doggers Bank, som representerar 9 GW gick till Forewind Consortium, som består av norska Statkraft, norska Statoil, tyska RWE och brittiska SSE Renewables.

Den näst största zonen, Norfolk Bank Zone, som representerar 7,2 GW, gick till East Anglia Offshore Wind Ltd, som ägs till lika delar av Vattenfall Vindkraft och Scottish Power Renewables.

Medan både de norska och svenska statliga energibolagen är med i Round 3 står danska Dong Energy utanför.

Se samtliga vinnande konsortier här.

Gordon Brown plockar poäng
Storbritanniens premiärminister Gordon Brown är mäkta stolt över att den strategiska vindkraftssatsningen överträffar förväntningarna.

- Vår politik att stötta vindkraftsutbyggnad till havs har redan placerat oss långt före alla andra länder i världen. Den nya industri som följer på investeringarna i havsbaserad vindkraft kan vara värd så mycket som 75 miljarder pund och ge oss 70 000 nya jobb till 2020, säger Gordon Brown i ett uttalande.

Nordöstra England

Round 3 blir det stora lyftet för den gamla industriregionen Nordöstra England. Vindkraftsindustrin ska ge regionen självkänslan tillbaka.

- Vi har en stolt historia av tung industri, skeppsvarv och kolgruvor och vindkraftsindustrin kan ge oss den industriella tyngden tillbaka, säger Ray Thompson, chef på det regionala utvecklingskontoret One North East som har Newcastle som största stad i regionen.

Ny Teknik träffade honom på den europeiska vindkraftsmässan i Älvsjö i höstas dit han kommit för att locka svensk vindkraftsindustri att etablera sig i England.

- Svenska företag är väl positionerade. Vi har redan en 19 svenska företag inom energi och vindkraft här, men välkomnar ännu fler, säger han till Ny Teknik.

Det är framför allt de gamla hamn- och industriområdena utefter kusten som får ett uppsving med den havsbaserade vindkraften.

Stål- och betongtorn ska byggas och fraktas ut till Doggers Bank och de övriga vindkraftsgrunden, elinstallationer ska göras både till lands och till havs, service och reparationsarbeten ska göras och människor och material ska fraktas fram och tillbaka.