Storsatsning på fjärde generationens reaktor

2016-01-29 15:12  
Illustration av Terrapowers framtida anläggning. Foto: TerraPower

Två forskningsprogram om framtida reaktortyper kammar hem drygt 700 miljoner kronor i forskningsbidrag. Bakom satsningen står den amerikanska energimyndigheten.

UPPDATERAD. USA måste minska sina utsläpp av koldioxid. Det är anledningen till den satsning på två framtida reaktortyper som nyligen gjordes av den amerikanska energimyndigheten Department of Energy. Totalt satsas 720 miljoner kronor (80 miljoner US dollar) under fyra år.

Hälften av pengarna går till utvecklingsbolaget X-energy i Maryland. Företaget arbetar med att utveckla en högtemperaturreaktor som kyls med gas i stället för vatten. I stället för bränslestavar används kulor med bränsle som ligger omslutet av ett lager kol och keramik. Mängden bränsle i varje kula är lika litet som ett vallmofrö. Inneslutningen gör att bränslet klarar temperaturer på 1 800 grader. Enligt företagets vd Pete Pappano gör det att kulbäddsreaktorn inte kan drabbas av härdsmälta. Håller tidsplanen ska en reaktor finnas i drift i slutet av 2020-talet.

Den andra hälften av pengarna går till företaget Southern Company Services. Tillsammans med TerraPower och Oak Ridge National Laboratory ska företaget att utveckla en reaktor där smält salt fungerar både som kylmedium och enligt uppgift även som det bränsle där kärnreaktionerna sker. Förhoppningen är att en prototyp ska finnas framme runt år 2025.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt