Storsatsning på biogas i Dalsland

2008-08-21 11:04  
Nytänkandet i Dalsland ligger i att rågas ska lämna gårdarna och inte gödsel. I stället för att transportera gödsel till en central anläggning sker rötningen på gårdarna. Teckning: Innovatum Teknikpark

Dyra rötningsanläggningar och transporter är ett stort hinder för lantbruk som vill tillverka sin egen biogas. Nu lanserar ett projekt i Dalsland ett billigare sätt att tillverka och transportera gasen.

Vid årsskiftet ska den första prototypen av en ny rötningsanläggning installeras på en gård i Dalsland.

Tekniken skiljer sig inte från de anläggningar som finns i drift, nytänkandet ligger i hur anläggningen byggs.

-Vi försöker tillverka så mycket som möjligt av anläggningen i verkstaden och anpassa storleken efter mängden substrat från gårdarna, säger Anders Swedenfeldt, vd på Elis Johansson Smides AB i Uddevalla.

Tanken är att det ska hålla ner priset på anläggningarna, så att fler gårdar kan röta sitt biologiska avfall.

Nästa steg i projektet är att bygga ett system med ledningar mellan 18 gårdar som ligger mellan Vänersborg och Mellerud.

Genom att röta direkt i en liten anläggning på gården och transportera rågasen i ledningar istället för att transportera tung gödsel med traktor till större anläggningar, räknar projektet Biogas Brålanda med att kunna spara både pengar och minska miljöpåverkan.

- Vi kombinerar småskalighet och storskalighet för att få ett effektivare upplägg på produktionen, säger projektets koordinator Karin Stenlund.

Rågasen från gårdarna transporterats via den centrala stamledningen till en anläggning som uppgraderar den till fordonsgas.

- I dag är det för dyrt att göra fordonsgas av gödsel från enskilda gårdar, med vårt system blir det möjligt säger Karin Stenlund.

Sedan maj i år finansieras projektet av Klimp-pengar från Naturvårdsverket.

Totalt har Biogas Brålanda fått 15 miljoner kronor. Det är ungefär en tredjedel av vad det kostar att bygga ledningar och annan infrastruktur från gårdarna till uppgraderingen.

Rötanläggningarna på gårdarna ska lantbrukarna finansiera själva, eventuellt med statliga bidrag. Anders Swedenfeldt räknar med att en komplett anläggning som klarar runt 6000 ton gödsel om året kommer att kosta cirka tre miljoner kronor.

Det första spadtaget till den fem mil långa centrala pipelinen ska tas någon gång i början av nästa år. Innan ledningen är klar är det tänkt att gårdarna ska göra el och värme av biogasen.

Rötningen innebär dessutom att lantbrukarna kan producera biogödsel med högre kvalité än vanlig gödsel.

Biogas Brålanda:

• Lantbrukarna finansierar den egna rötningsanläggningen. Av de 2,5-3 miljoner som respektive anläggning beräknas kosta finns möjlighet att inom ramen för landsbygdsprogrammet få stöd med högst 750 000 kronor.

• Kalkylen bygger på 18 gårdsanläggningar som var och en i snitt tar 7 000 ton gödsel. Totalt betyder det 2 miljoner kubikmeter producerad gas. Det räcker för att driva 250 personbilar, 30 lastbilar och 30 bussar.

• Projektet drivs av Hushållningssällskapet, Vänersborgs kommun, Melleruds kommun, LRF, ett stort antal lantbruk, livsmedelsföretag och tekniska företag i regionen tillsammans med Innovatum Teknikpark.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt