Stormen Alfrida satte nytt vindkraftsrekord

2019-01-03 16:02  
Stormen Alfrida blåste in över Sverige, och bidrog till att vindkraftverken satte nytt rekord för producerad vindkraft. Foto: TT

Stormen Alfrida har dragit fram över Sverige. En effekt av stormen var att vindkraftverken gick för fullt och det sattes ett nytt rekord för producerad vindkraft under ett dygn, enligt elbolaget Bixia.

Enligt preliminära siffror producerade vindkraften 134 GWh (gigawattimmar) på nyårsdagen. Det gamla rekordet var från november i fjol då 132 GWh producerades. Totalt sett producerades det 454 GWh i Sverige den 1 januari, varav vindkraften svarade för 30 procent. I snitt brukar det vara 10 procent.

Även om det har fortsatt att blåsa mycket under onsdagen verkar nyårsdagen vara den dag som det blåste mest på, enligt Matina Rosenberg, analytiker och meteorolog vid Bixia.

– Hela den här veckan ska vara lågtrycksbetonad. Det kommer att blåsa rätt mycket i Nordenområdet under hela veckan, säger hon.

Mycket vindkraft leder också till lägre elpriser. På nyårsafton låg snittpriset på el i Norden på 51 öre per kWh (kilowattimme) och sjönk sedan under årets första dygn till 42 öre, enligt Bixia.

Mer om: Vindkraft Storm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt