Storm i vindkraftdebatten

2010-11-02 06:30  

LÄSARKOMMENTARER. För lite effekt per satsad krona, eller en nödvändig omställning till ett miljövänligt alternativ? Det råder full storm i vindkraftdebatten. Över 300 läsarkommentarer (i början av denna vecka) visar den djupa sprickan mellan de som förespråkar vindkraft och dess motståndare.

Det blåser inte tillräckligt mycket i Sverige för att vindkraft ska vara försvarbart, anser motståndarna. Effekten blir för låg och byggandet subventioneras i för hög grad. Andra ger genast svar på tal och anser att en omställning till ”ren” el alldeles oavsett måste ske och att vindkraft handlar om vägval.

Carl anser att effekten behöver bli bättre: ”Den tillgängliga effekten för vindkraften beräknas i Sverige till 5-7 % inte mycket.”

Signaturen Miljövän mot vindvärk håller med: ”Själv reagerade jag när jag fick veta att vindkraft endast bidrog med 1 % till vårt elbehov. (…) Vindkraftsäljarna hade lyckats sälja in en helt värdelös teknik för att utvinna el bara för att politiker och köpare inte kunde något om elektricitet.”

Claes Magni håller inte med: ”Vi bygger inte vindkraft för att det är kul utan för att det finns ett övergripande mål om förnybarhet. Vindkraft bidrar till detta. Dvs vi kommer inte undan. Det kommer att behövas ca 10-12 TWh för att nå målet om 25TWh ny förnybar elproduktion totalt. Dvs 30 TWh är inget mål för vindkraften.”

Emme ger svar på tal: ”Ingen bygger dessa giganter med tanke på miljön. Det är för de lättförtjänta pengarna. Inget annat. Annars hade vi nog sett någon som byggde verk och satsade elcertifikatsavgifterna på miljöförbättrande åtgärder. Men icke!”

Just kostnaderna för vindkraftverken orsakar heta meningsutbyten mellan Ny Tekniks läsare. Ta bort subventionerna så får vi se om vindkraften är lika poppis, är en återkommande åsikt.

Bland annat från signaturen Marinero: ”Jag köpte några andelar i ett vindkraftverk för 12 år sedan, 10 år senare hade jag fått tillbaks insatt kapital. Detta tack vare duktiga frivilliga som bytt ut det mesta efter haverier av olika slag. Men störst orsak till att det gått runt: STORA STATLIGA SUBVENTIONER. Vindkraft är rena vansinnet jämfört med kärnkraft. Få stopp på eländet genom att kräva att de skall vara självbärande utan subventioner.”

Justus håller med: ”Vad som stör mig i vindkraftdebatten är att man mörkar vindkraftens kostnader i förhållande till vad den producerar under sin livstid. När kraftverket står på plats har det dragit kostnader i form av materialutveckling, konstruktion, tillverkning, markförberedelser och vägar (på land), fundament och master. Allt detta har inte bara kostat pengar men även energi att åstadkomma. Byggandet är vad jag förstår idag subventionerat.”

Vad tycker då läsare som själva bor nära vindkraftverk? Det gör sig synligt bland annat i en läsares historia om en by som splittrats av bråk kring ett vindkraftverk. Oljud och skuggor från rotorbladen har fått närboende att överklaga tillståndet för vindkraftverket, skriver Klarsynt. Signaturen En drabbad passar på att bifoga ett Youtubeklipp innehållande ljudet från ett vindkraftverk.

Ett typiskt exempel på "Not In My Back Yard", tycker signaturen DH: ”Av den nya vindkraftsmotståndsloggan att döma, med ett liiitet "som granne", är det en klassisk NIMBY-reaktion, dvs bygg gärna vindkraft men inte nära mig.”

Dag Blomqvist tycker tvärtemot att vindkraftmotståndet handlar om något mycket större än så: "Det handlar inte om att bygga en myrstack nere i riset i skogen utan om snurror som är 210 meter höga. De ses miltals. (...) Alla utsiktspunkter och sevärdheter kommer att förstöras. Om alla vindkraftverk byggs som planeras så kommer det att bli en 200 meters snurra var 7 kilometer åt alla håll över hela Sverige. Och med en radie på upp till en kilometer runt varje snurra blir det byggförbud för bostäder.”

Viktor F ”älskar” däremot utsikten av vindkraftverken… ”Varför skulle dessa vackra lugna mästerverk förstöra utsikten? Hela landskapet är redan förändrat och vindkraftverk stör djur och natur mycket mindre än åker och motorväg, städer och gruvor med mera...”

Mitt i den heta debatten fräser Tomas ifrån: "Ny Teknik har blivit ett epicentrum för Don Quixote och hans anhängare som slåss mot väderkvarnar."

Men signaturen Miljövän mot vindvärk anser att det synliga motståndet snarare beror på kunskapsnivån hos Ny Tekniks läsare: ”Det beror ju på att tekniker vaknar och ser falsarier i teknikens värld före allmänheten. Här finns ju folket som åtminstone kan skilja på Amper, Volt och Watt. För ca 2 år sedan när jag själv började fatta falsariet med vindkraft så var de flesta i dessa spalter FÖR vindkraft, nu är nästan alla MOT.”

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt