Storbygge av vindkraft i Östersjön

2013-02-12 06:45  

Det krävs en massiv utbyggnad av vindkraft till havs för att klara den tyska energiomställningen. Ett nytt projekt är Dantysk, med Vattenfall som delägare.

Tyskland har redan installerat 30 000 MW på land. Det är mer än tio gånger så mycket som i Sverige. Men för att klara nedläggningen av kärnkraften till 2020 krävs stora investeringar i havsbaserad vindkraft. Det talas om en utbyggnadstakt på 500 turbiner på mellan 3 och 5 MW vardera per år.

Utbyggnaden till havs är mer komplicerad än på land. Och utanför den tyska kusten är villkoren tuffare än utanför den svenska och danska.

– Vi brukar säga att era havsbaserade vindkraftverk bara får sina fötter blöta, skojar säger Diane Vrielmann, talesperson på Vattenfall i Tyskland.

Svenska Lillgrund, ett annat av Vattenfalls projekt, ligger bara 10 km utanför skånska kusten, och där är havsdjupet max 10 meter.

Men det nya tyska projektet, Dantysk, som Vattenfall började bygga i slutet av december, ligger 90 km utanför den dansktyska kusten och där är det på sina håll 32 meter ner till botten.

Den första av Dantysks turbiner ska vara på plats i juli i år, och samtliga 80 turbiner beräknas vara klara att tas i drift i början av 2014. Om allt går som planerat.

Investeringen är beräknad till ”över” 8 miljarder kronor.

– Vi har erfarenhet från tidigare projekt, och vet att utmaningarna är logistiken, vädret och de tuffa vågorna, säger Diane Vrielmann.

För tillfället ligger exempelvis den specialbyggda båten Seafox 5 i hamn i väntan på att stormen ska bedarra. Så fort vädret tillåter ska den ut till den blivande vindparken för att slå ner fundamenten där turbinerna ska stå.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt