Energi

Stora förluster på Gudruntimret

Ett av sågverkskoncernen Vidas "Gudrunlager" i Forsdala utanför Alvesta i Kronobergs län. Foto: Lars Anders Karlberg
En av Södras 30 landterminaler med stormfällt timmer som besprutas dygnet runt för att bibehålla kvaliteten. Foto: Lars Anders Karlberg
"Mount Byholma" blev världens största lagringsplats för timmer när sågverksbolaget Vida och åkeriet Göranssons vårvintern 2005 började trava totalt 900.000 kubikmeter timmer på det gamla militärflygfältet Byholma mellan Lidhult och Ljungby. Travarna var 13 meter höga och 2 kilometer långa. Foto: Göranssons Åkeri.

Runt om i Småland ligger fortfarande timmertravarna från de båda vinterstormarna Gudrun och Per höga. Sågverken köpte in timret till vad man då trodde vad ett bra pris. Men nu kan det bli en förlustaffär.

Publicerad

- Det timmer som var prisvärt då är inte prisvärt längre, säger Gunnar Jakobsson vd för Vida Skog, inköpsbolaget i sågverkskoncernen Vida, som har sin bas i Kronobergs län där Gudrun härjade som värst natten mellan den 8 och 9 januari 2005.

Inköpspriset för ”Gudruntimret” låg runt 400 kronor kubikmetern jämfört med 550-600 kronor kubiken som man betalade före stormen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här