Stora Enso startar nytt labb för material från skogen

2015-12-17 14:34  

Skogsföretaget Stora Enso öppnar ett nytt innovationscentrum för biomaterial i Stockholm. Här ska 100 forskare ersätta oljebaserade material med nya från skogen.

– Allt som kan tillverkas av fossila material i dag kan göras av träd i morgon.

Det sa Stora Ensos vd Karl-Henrik Sundström när skogskoncernens invigde det nya innovationslabbet för biomaterial i Sickla i Stockholm i dag torsdag.

44 forskare har redan flyttat in i de nya lokalerna. På sikt ska det bli 100 som ska utveckla nya material från skogen som Karl-Henrik Sundström kallar en "grön oljekälla".

Han säger att det är en stor satsning som ska resultera i nya innovativa produkter på marknaden inom fem till tio år.

Ett exempel är nya typer av bioplast som kan ersätta fossil plast och aluminium som barriärmaterial i förpackningar.

– Vi tillverkar redan sådana material på labbet. Utmaningen är att skala upp tillverkningen, säger Heidi Saxell, som är chef för det nya biomateriallabbet.

Hon berättar också att små fibriller av cellulosa - det som också kallas nanocellulosa - kan användas i både livsmedel och hygienprodukter.

Läs mer: Stora Enso: ”Vi sitter på en grön oljekälla”

Stora Enso utvecklar även en produktionsprocess för lignin och redan nästa år startar leveranser av lignin som ersättning för fossila ämnen i lim.

Textil är ett annat område där forskning pågår för att ersätta bomull med skogsbaserade fibrer.

Det nya centret är ett led i Stora Ensos arbete med att öka innovationstakten och förvandla sig från ett traditionellt skogsbolag till ett biokemiföretag.

Stora Enso har sett hur digitaliseringen slagit hårt mot företagets papperstillverkning. Å andra sidan har e-handeln ökat behovet av kartongförpackningar.

Även här ser Karl-Henrik Sundström stora möjligheter att utveckla nya produkter till exempel förpackningar med inbyggda halvledare.

Stora Enso är inte det enda skogsbolaget som satsar på innovation och nya material:

 

 

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL