Stopp för kärnkraft ger SSM personalproblem

2015-01-23 09:41  
Vattenfalls arbete har främst handlat om möjligheterna att bygga en eller två nya reaktorer invid Ringhals kärnkraftverk på Väröhalvön i Halland. Foto: TT

Vattenfall har dragit tillbaka sin ansökan om att få bygga ny kärnkraft i Sverige och allt förberedelsearbete på Strålsäkerhetsmyndigheten har stoppats. 15-17 anställda berörs.

Under två och ett halvt år har Strålsäkerhetsmyndigheten SSM byggt upp resurser och kompetens för att kunna hantera Vattenfalls ansökan om planerade, nya reaktorbyggen i Ringhals.

Nu har Vattenfall beslutat att avbryta det arbetet och SSM har stoppat beredningen av Vattenfalls tillståndsansökan.

Det innebär att SSM nu tvingas dra ned på personalen.

- När Vattenfall i juli 2012 ansökte om att få bygga nya kärnkraftsreaktorer var det en signal till oss att förstärka organisationen för att har resurser att granska ett mer detaljerat underlag senare. Nu har Vattenfalls ledning beslutat att avbryta arbetet med ny kärnkraft och då måste vi dra ned på personal, säger Lars Skånberg, enhetschef inom avdelningen för kärnkraftsäkerhet på SSM till Ny Teknik.

Han säger att neddragningen berör 15-17 personer.

- Avvecklingen kommer att ske under ordnade former. Vi försöker lösa det med naturlig avgång, förtida pension och anställningsstopp, säger Lars Skånberg.

Också på Vattenfall får beslutet konsekvenser. Där har ett 40-tal personer arbetat med utredningarna om nya kärnkraftsreaktorer.

- Alla individer som arbetade med den här analysen har fått nya arbetsuppgifter med befintlig kärnkraft, säger Mats Ladeborn, chef för kärnkraftsutvecklingen på Vattenfall, till Sveriges Radios Eko-redaktion.

Efter regeringspartiernas energiuppgörelse i höstas fick det statliga energibolaget Vattenfall nya ägardirektiv. Det innebar bland annat stopp för den pågående utredningen om att ersätta gamla kärnreaktorer med nya, modernare och större reaktorer.

Den 28 november intervjuade Ny Teknik Vattenfalls kärnkraftschef Mats Ladeborn om den nya situationen.

Har analysarbetet kring ersättningsreaktorerna stoppats helt och hållet?

- Ja, vi vill naturligtvis invänta en närmare dialog med vår nya ägare i den här frågan.

- Men jag vill vara tydlig och säga att det här är ett analysarbete som handlat om att klarställa vilka förutsättningar som skulle gälla för att bygga nya reaktorer. Eventuella investeringsbeslut däremot skulle ligga långt fram i tiden.

Vilka signaler har du hittills fått från regeringen när det gäller frågan om att bygga ny kärnkraft?

- Man kan säga den signalen kommit till oss på olika vägar. Signalen är väl den att den här frågan bör hanteras inom ramen för den kommande energikommissionen, något som vi ser positivt på. Vi har stora förhoppningar om att den kommande energikommissionen ska ge tydliga förutsättningar för framtidens investeringsbehov i ny kraftproduktion.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Lars Anders Karlberg

Mer om: Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt