Stockholm storsatsar på solceller

2014-12-19 09:12  

Stockholms läns landsting ska installera 20 000 kvadratmeter solceller på tak. Utbyggnaden, som startar nästa år, är den största i sitt slag i Sverige.

I Stockholms läns landstings budget som klubbades i veckan ingår en storsatsning på solceller. Totalt ska 20 000 kvadratmeter solceller installeras på tak, exempelvis på sjukhus. Tillsammans beräknas de ge 2 800 MWh/år, vilket gör landstinget till den största solelsproducenten bland Sveriges alla fastighetsförvaltare.

Satsningen går på cirka 30 miljoner kronor, och utbyggnaden startar under 2015. Landstinget har tidigare kartlagt solinstrålningen på taken till sina fastigheter och kommit fram till att en yta på 20 000 kvadratmeter har tillräckligt bra solläge.

-Det finns många tak som bara väntar på solceller, säger Gustav Hemming (C), som är Miljö- och skärgårdslandstingsråd i ett uttalande.

De 2 800 MWh per år motsvarar 1,5 procent av landstingets totala elkonsumtion eller lika mycket som Norrtälje sjukhus förbrukar.

Charlotta von Schultz

Mer om: Solcell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt