Stockholm sätter lysdioder i gatlyktorna

2008-09-09 09:56  

Stockholm stad startar nu tester med lysdioder i gatubelysningen. <br></br> - Vi tror mycket på tekniken säger Nicolas Heyum, på Energicentrum på Stockholm stads miljöförvaltning.

Redan i somras monterades den första testlampan upp på Pipersgatan på Kungsholmen i Stockholm. Nu utökar Stockholm stad testerna med ytterligare lysdiodsarmaturer vid Oxtorget och Ropstens infartsparkering.

- Vi vill testa hur ljuset blir och om lamporna klarar driftförhållandena med fukt, temperaturväxlingar och ojämn strömförsörjning, säger belysningsingenjör Henrik Gidlund på Trafikkontoret.

Dioderna kommer från Philips och ger 62 lumen per watt.

Försök med lysdioder i gatubelysning pågår på flera håll i Sverige.

Lysdiodernas lockelse ligger i låg energiförbrukning, lång livslängd och ett naturligt ljus. Och så innehåller de varken kvicksilver eller bly.

Fast de ljusstarka dioderna är fortfarande en dyr investering. Enligt Henrik Gidlund får varje armatur en merkostnad på cirka 1 000 kronor. Hur mycket man sparar på lägre energikostnad vet Stockholm stad ännu inte.

- I dagsläget ger lysdiodslamporna ingen stor energivinst jämfört med urladdningslampor. Men tekniken utvecklas snabbt. Och takt med att dioderna blir bättre kan man byta ut dem för att få sänkt energiförbrukning trots bibehållet ljusflöde, säger han.

Sedan tidigare testar Stockholm stad att låta lysdioder stå för all belysning på ett kontor.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt