Stockholm behöver 14 300 fler laddstolpar

2018-01-29 11:16  

Det saknas 14 300 laddstolpar för att Stockholm ska nå sitt transportmål år 2030. En stor utbyggnad krävs.

Stockholms stad har som mål att transportsektorn ska vara fossiloberoende år 2030. Trafikkontoret uppskattar att 150 000–200 000 elbilar behöver rulla på gatorna då.

För att förse så många elbilar med laddning bedöms 15 000– 25 000 publika laddpunkter behövas. Än så länge finns bara 700 stycken.

Det dryftades på ett seminarium som elnätbolaget Ellevio arrangerade i Stockholm i förra veckan.

Läs mer: Så ska elnätet försörja fem miljoner elbilar

Många deltagare lyfte vikten av standarder och samordnade betallösningar, så att boende på Östermalm inte ska vara tvungna att köpa en speciell typ av elbil, medan boende på Södermalm behöver köpa en annan, för att olika sorters laddstolpar har satts upp.

Johan Lindehag, vd på Ellevio, har goda förutsättningar att nå målet och få upp 14 300 laddstolpar till år 2030. Men då måste politikerna besluta om tydligare krav.

– Politikerna och Energimarknadsinspektionen måste avkräva elnätsföretagen vad som ska rullas ut, hur många laddstolpar som behövs och hur tätt de ska sitta, samt vilken standard de ska ha. Det skulle få fart på utvecklingen, säger han.

Läs mer: Här är priset för 100 procent förnybar el

I dagsläget går utbyggnaden långsamt eftersom det kostar en hel del att sätta upp laddstolpar. De flesta aktörer vill därför inte installera fler än två eller tre stycken.

– I slutänden kanske det måste till subventioner. Jag tror inte att utbyggnaden kommer att lösa sig med de normala marknadskrafterna, säger Johan Lindehag.

Ellevio håller på att förstärka kapaciteten i lokal- och regionnätet i Stockholm och kommer att investera 5 miljarder kronor de närmaste fyra åren. Han slår därför ett slag för att satsningar på laddstolpar ska göras i samma veva.

– Det är bråttom, för investeringsprogrammet är i full gång, säger han.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt