Stigande elpris efter nya reaktorproblem

2010-12-13 09:43  
Ringhals kärnkraftverk har fyra reaktorer. Den största är R3 på cirka 1050 MW. De övriga är på knappt 950 MW. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix

Polarkylan sveper ned över Sverige samtidigt som tre av de tio svenska kärnkraftsreaktorerna står stilla. Konsekvensen blir ett nytt prisrekord på el denna vinter.

Natten mot måndagen krånglade oväntat reaktor 4 i Ringhals, som står för nästan en tiodel av den svenska kärnkraftskapaciteten.

Strax efter midnatt upptäckte man att det hade börjat läcka in havsvatten i kondensatorn och drog ned effekten något för att vara på den säkra sidan.

Men efter några timmar insåg Ringhalspersonalen att läckan var större än man räknat med och drog ytterligare ned farten på reaktorn.

Men kvart över fem i morse skickade man ett meddelande till elbörsen i Oslo och sade att läckan var fixar och att det nu bara återstod tio timmars rensning av systemet.

Fyra timmar senare kommer chockbeskedet att ytterligare fel har upptäckts, denna gång i ånggeneratorn, och att kapaciteten kommer att dras ned till 50 MW jämför med maxeffekten 935 MW.

För drygt en vecka sedan drog R1 i Ringhals igång efter en större revision.

Men redan natten mot i måndags förra veckan stoppades reaktorn efter ett mätfel som man av säkerhetsskäl inte kunde acceptera.

Efter drygt ett dygn var R1 igång igen och skulle sakta ta sig upp till full kapacitet, men i onsdags kväll stängdes reaktorn på nytt för reparation.

Först på torsdag denna vecka räknar man med att R1 ska kunna starta igen.

Under helgen har också reaktor 2 i Ringhals haft problem, med en dieselgenerator, men i går kväll gick reaktorn upp på nätet igen med 94 procents kapacitet.

Den stora O3-reaktorn i Oskarshamn har uppgraderats från 1100 MW effekt till 1450 MW -  Sveriges största kärnreaktor.

Men uppgraderingen med bland annat nya ångturbiner har inte fungera som det var tänkt.

Under hela året har turbinerna från Alstom krånglat och inför vintern sade man att O3:an skulle kunna gå på gamla effekten 1100 MW genom tillfälliga lösningar av problemet med överhettade lager i turbinen.

Men när O3:an startades igen för tio dagar sedan hände samma sak igen – lagren blev överhettade och reaktorn stoppades.

Så sent som i fredags meddelade ägaren OKG elbörsen i Oslo problemen med turbinerna kvarstår och att det kommer att ta 10-14 dagar innan reaktorn kan startas igen.

Redan i november hade problemen med kärnkraftverken fått elbörsen att sätta vinterpriser på den svenska elen.

Och de senaste veckorna har maxpriset på förmiddagar och eftermiddagar legat stadigt över 1 krona per kilowattimme, plus energiskatt, moms och överföringsavgifter.

Maxpriset i dag måndag var 2 kronor på morgonen plus moms och skatt. Snittpriset för hela måndagen är 1,36 kronor.

Efter att det under måndagen stått klart att bara 67 procent på av den svenska kärnkraftskapaicteten utnyttjas har priset för tisdagens spotmarknad stigit med en 50-öring till 2,52 kronor som mest i tisdag eftermiddag.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Forsmark Ringhals

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt