Start för tysk koldioxidbegravning

2008-07-02 10:36  

Efter ett års borrande till 800 meters djup är det dags. Nu börjar koldioxid pumpas ned i en europeisk provanläggning för långlagring av koldioxid. Vattenfall är med på ett hörn.

På måndagen började nedpumpningen av koldioxid i försöket, i tyska Ketzin ett par mil väster om Berlin. Arbetet leds av forskningsinstitutet GFZ, Deutsches Geoforschungszentrum, i närbelägna Potsdam, skriver tidningen Handelsblatt.

Vattenfall, som äger ett antal stora kolkraftverk i Tyskland, är en av sponsorerna i projektet. 20 mil därifrån, i Schwarze Pumpe nära Cottbus, driver Vattenfall ett eget projekt med ett brunkolsvärmeverk där koldioxiden skiljs av med en metod kallad oxyfuel. Den ska pumpas ned på en annan plats, i Altmark.

Blir flytande under tryck

Koldioxid har gasform vid vanliga temperaturer och tryck, men kan bli flytande eller fast under högt tryck, och då ryms mycket i relativt små volymer.

Det är detta som energibranschen vill utnyttja för att minska sina stora klimatpåverkande koldioxidutsläpp. Genom att koldioxiden skiljs av efter förbränningen i kraftverk, och pumpas ned under jorden, behöver den aldrig bidra till växthuseffekten. Under förutsättning att den aldrig kommer upp igen, vill säga.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt