Starkaste El Niño på 50 år

2015-07-13 12:46  

Forskare varnar för att den starkaste El Niñon på 50 år kan vänta i vinter. Det enorma väderfenomenet leder till torka i vissa områden och till översvämningar i andra.

– Det kan ställa till det, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI.

Denna vinters så kallade El Niño kan bli en av de starkaste som har inträffat under de senaste 50 åren, skriver vädersajten accuweather.com. Det varnar forskarna för. Väderfenomenet orsakas av att havstemperaturerna stiger över centrala och östra Stilla havet, nära ekvatorn.

Det leder till torka, bränder och epidemier. Över havet väntas få en kraftigare orkansäsong än normalt. Australien och delar av Asien kan få torka. Delar av Nord- och Sydamerika kan råka ut för kraftigt regn, översvämningar och drabbas av vattenburna sjukdomar, skriver DN.

– En del platser som är betydligt torrare kan få mer regn. Det kan ställa till det. På andra platser, där det normalt är ganska stadigt med regn och väta kan det i stället bli en torrare period. Det är ett storskaligt fenomen i samhället som kan resultera i ett förändrat vädermönster på andra platser i världen, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI, till TT.

El Niño kan påverka både positivt och negativt, beroende på vilka områden som den drabbar.

– För Kalifornien, som haft en riktigt torr period är det positivt om El Niño resulterar i mer regn, säger Marcus Sjöstedt.

Enligt ett amerikanskt väderinstitut har vattnet vid ekvatorn blivit ovanligt varmt i Stilla havet i juli. Och samtidigt som det sker fortsätter vindarna att växla _ något som pekar på en kraftig El Niño ända fram till nästa vår, skriver Los Angeles Times.

Att El Niño kommer att bli kraftig verkar forskarna vara överens om. Sannolikheten för det uppges vara 90 procent. Väderfenomenet kan till och med bli ännu kraftigare än åren 1997 och 1998. Den senaste El Niñon inträffade 2009 och 2010, enligt news10.net.

Marcus Sjöstedt tror inte att Europas länder kommer att påverkas av vinterns El Niño, eftersom de ligger för långt bort.

– I just Europa är det ofta en svag signal. Det är svårt att koppla väderförändringar över norra Europa.

Mer om: Väderfenomen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt