Stamnätet blir uppgraderat för tre miljarder kronor

Regeringen ger klartecken till Svenska kraftnäts begäran att få investera 3,2 miljarder kronor i åtta stamnätsstationer.

– Det är avgörande att bygga ut och modernisera det svenska stamnätet, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Investeringarna innebär att de åtta stamnätsstationerna kan förnyas och anpassas för bland annat framtida behov av förnybar elproduktion.

– Investeringen berör stationer i hela landet, från Jokkmokk till Norrköping, säger energiministern.

De åtta stationerna finns i Jokkmokk (tre stationer), Gagnef, Norrköping, Umeå, Uppsala och Salem. Det är stationer som snart når slutet på sin tekniska livslängd. Men i samband med förnyelsen anpassas stationerna för att möta framtida behov, till exempel ökad elanvändning i storstadsregionerna och anslutning av ny industri.

Energiminister Khashayar Farmanbar (S). Foto: Maja Suslin/TT

Enligt Farmanbar har Svenska kraftnät resurser för att göra framtida och nödvändiga uppgraderingar i stamnäten, men för större investeringar måste de först få grönt ljus från regeringen i ett så kallat bemyndigande.

Läs mer: Planerar för kontrollerade strömavbrott: ”Kan ske nu i höst” 

Utöver regeringens nya beslut har Svenska kraftnät planerat att investera över 100 miljarder kronor i nätet de kommande tio åren, med över 50 projekt för ökad överföringskapacitet.

TT / Ny Teknik

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt