Stålverkets överskottsvärme<br></br>ska ta tåget till storstäderna

2007-10-16 07:30  
Så här kan det komma att se ut - ett TGOJ-tåg fraktar spillvärme från Oxelösund till Katrineholm och Eskilstuna.Foto: Markus Telleru.

Ett flerårigt forskningsprojekt vid Oxelösunds järnverk ska nu prövas mot verkligheten. Spillvärme från stålverket ska lagras och fraktas bort på tåg till näraliggande städers fjärrvärmesystem.

Det är energilagringsföretaget Climatewell, forskningsföretaget Ecostorage från KTH samt ståljätten SSAB som skrivit avtal om att gemensamt utveckla ett demonstrationssystem för storskalig transport av spillvärme från Oxelösunds stålverk.

- Tillsammans med Ecostorage har vi i flera år undersökt möjligheterna att ta vara på spillvärmen från stålverket. Oxelösunds kommun är för liten för att ta hand om allt, säger SSAB:s energicontroller Johan Lundqvist till Ny Teknik.

Zeolit kan laddas med värme
Han säger att man ännu inte är klar över vilket lagringsmedium som är det bästa.

Ursprungligen diskuterades vatten, men nu lutar det åt det porösa materialet zeolit, som kan "laddas" med värme, fraktas på järnväg och "laddas ur" vid destinationsorten genom att blåsa in fuktig luft och få ut 130-gradig värme.

- Först ska vi titta på vilken potential vi har och därefter vilken teknik som vi ska använda, säger Johan Lundqvist.

Han talar om miljövänliga transportalternativ som järnväg, fartyg och biobränsledrivna landsvägstransporter.

Climatewell vill ta värmen till London
Företaget Climatewell är känt för sin teknik att lagra värme - och kyla - i salt.

- Vi kan lagra spillvärme förlustfritt under önskan tid för att sedan leverera den när den behövs och där den behövs som värme eller kyla. Den anläggning som ska byggas i Oxelösund kommer förutom att demonstrera ny teknik och hur man kan exploatera en energikälla som tidigare inte varit möjlig att utnyttja, säger Climatewells teknikchef och vice vd Göran Bolin.

Huvudspåret hittills har varit att hitta ett sätta att frakta spillvärmen till platser där den behövs. Men Johan Lundqvist säger till Ny Teknik att man också vill pröva att omvandla spillvärmen till kyla och använda i stålverket.

Också Climatewells teknikchef Göran Bolin är inne på kylalternativet, men han kan tänka sig att ta energin ända till London med fartyg för att där leverera den som kyla till sjukhus och kontor.

100 TWh outnyttjad industrienergi
- Potentialen för utnyttjande av industriell spillvärme är enorm och skulle kunna innebära att energimängd motsvarande en femtedel av hela Sveriges energiförsörjning skulle kunna göras CO2-befriad, säger Göran Bolin.

Från Oxelösunds stålverk kan man ta vara på motsvarande 2 TWh spillvärme per år men bara fem procent, 100 GWh, används i dag i stålverket och som fjärrvärme i Oxelösunds samhälle.

Hela den svenska industrin släpper ut mer än 100 TWh spillvärme som man nu försöker ta vara på genom att frakta den till städer och tätorter där den kan användas som värme eller som kyla.

Nyköpings kommun, som ligger närmast, har dock tackat nej till Oxelösundsenergin och nu får projektet sikta in sig på andra näraliggande städer som Katrineholm och Eskilstuna i stället.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt