Ställverk under vatten kopplar ihop vågkraften

Snart står tre direktdrivna vågkraftverk på havsbottnen utanför Lysekil. Där ska också ett unikt undervattensställverk placeras. All utrustning är nu på väg ned till dykarna och kranbåten i Lysekil.

Det är doktoranderna vid institutionen för elektricitetslära på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet som bygger både generatorerna och ställverket.

Det är ett tioårigt forskningsprojekt som började 2004 och som ska avslutas 2014.

- Vi har tillstånd för tio vågkraftsgeneratorer. Tre är klara. Varje generator ger cirka 30.000 kWh per år, tillräckligt för att försörja två hushåll med el, säger projektledaren Jan Sundberg till Ny Teknik.

Energibolaget Västra Orust Energitjänst har nappat på idén att förse några av sina kunder el från vågkraftsprojektet.

Det är 20 villor på Gullholmen som blir först i Sverige med vågkraftsel från det egna havet.

Så här går det till:

Generatorerna placeras i stora betongfundament på 25 meters djup på havsbotten och kopplas samman med stora flytbojar. Upp till tre bojar ska kopplas till varje generator.

Bojarna följer vågornas rörelse och drar magneterna i generatorn upp och ned och alstrar ström.

Det gör att spänning och frekvens hela tiden varierar i takt med vågorna. Spänning och frekvens varierar också oavbrutet mellan de enskilda generatorerna .

? Därför måste vi snygga till elen i ställverket innan vi kan koppla in den på nätet, säger Magnus Stålberg, en av forskarna i vågkraftsprojektet Islandsberg utanför Lysekil.

Ställverksprojektet fick nyligen 190.000 kronor i bidrag från Richerstska stiftelsen för att montera ställverket.

? Vårt ställverk är ett första steg för att kunna få en hel park av vågkraftverk att fungera tillsammans, säger Magnus Stålberg.

Att placera ställverket på botten är unikt.

? Vi tror att det på är den bästa lösningen, säger Magnus Stålberg.

Men att placera det där är dyrt, att hyra båtar och anlita dykare kostar mycket. Dessutom är det ont om dykfirmor i Sverige och allt undervattensarbete är väldigt väderberoende. På sikt, när det finns kommersiella vågkraftverk i drift, blir det annorlunda.

? Då kommer man att ha råd att använda fjärrstyrda robotar för undervattensarbetet, tror Magnus Stålberg.

Forskarna på Ångströmlaboratoriet har lagt upp ett omfattande material med både bilder och text ända från starten av det så kallade Islandsbergsprojektet.Läs hela historien här.

Lars Anders Karlberg

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt