Ståljätte: De som är effektivast ska få gratis rätter

2014-05-23 05:30  

Svenska ståljätten SSAB vill slippa betala för utsläppsrätter när konjunkturen vänder uppåt.I annat fall kan man tvingas begränsa produktionen.

Under 2013 fick SSAB en gratis tilldelning av utsläppsrätter, motsvarande 71 procent av den beräknade produktionskapaciteten. Det året klarade man sig utan att behöva köpa några utsläppsrätter på grund av lågkonjunkturen.

– För 2014 behöver vi inte heller köpa några utsläppsrätter eftersom vi har sparade rätter, säger Jonas Larsson, bolagets miljö­direktör.

Enligt honom hotar strängare krav från EU att begränsa stålproduktionen.

– Fram till 2020 får vi en gratis tilldelning av utsläppsrätter som motsvarar 62 procent av vår kapacitet. I princip bildar detta ett tak för vår produktion. För när marknaden vänder uppåt igen kan vi inte lägga på kostnaden för utsläppsrätter på försäljningen. Det är väldigt olyckligt.

– Då begränsas produktionen av plåt till max 2,2 miljoner ton om inte extra utsläppsrätter köps. Det är cirka 1,3 miljoner ton mindre än dagens kapacitet, konstaterar han.

I likhet med det europeiska stål­organet Eurofer vill svensk stålindustri ändra utsläppsreglerna. Tillverkare som är effektivast ur klimatsynpunkt, anser man, ska få gratis rätter motsvarande 100 procent av produktionen.

Men då drabbas andra sektorer.

– Den totala utsläppsbubblan måste ju krympa, så ska ståltillverkarna få bibehållen tilldelning måste någon annan bransch minska mer än 1,74 procent som utgör minskningstakten. Då måste man värdera stålindustrin mot massa- och pappersindustrin och överväga vem som skulle ha den här gräddfilen, säger klimat­experten Lars Zetterberg på Svenska miljöinstitutet IVL.

Jonas Larsson:

– Vårt bidrag till klimatet är att vi har fördelar, tack vare våra höghållfasta stål. Om starkare stål används i exempelvis bilar behövs en mindre mängd stål och där­igenom minskar utsläppen.

Att tillämpa ny reningsteknik – vilket ju är syftet med utsläppshandeln – blir svårt uppger SSAB.

– Problemet är att vi inte har någon känd teknik att ta till, säger ­Jonas Larsson. I stället försöker man höja försäljningsdelen av höghållfasta stål. n

SSAB

  • Stålkoncernen SSAB har 8 700 anställda och producerade 5, 6 miljoner ton råstål år 2013. Plåtförsäljningen uppgick till 2,4 miljoner ton.
Mer om: Miljö EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt