Staden där solen bara syns på tv-skärmar

2014-01-17 10:07  
När solen går ner kan invånarna i Peking se den - men bara på tv-skärmar. Foto: ChinaFotoPress/ChinaFotoPress via Getty Images

Smogen i Kinas huvudstad Peking är nu så kraftig att solnedgången måste visas på gigantiska tv-skärmar.

- Jag kunde inte se de höga byggnaderna tvärs över gatan i morse. Smogen har blivit värre de senaste två till tre åren. Jag har ofta hosta, och min näsa är alltid irriterad. Men vad kan man göra, säger en trafikinformatör som kallar sig Zhang, till den brittiska tidskriften Daily Mail.

I sammanhanget nämns också att luftkvaliteten nu under vintertid i Peking är speciellt dålig. Förklaringen är att luften då ofta är stillstående runt megastaden i kombination med att koleldningen då går upp.

Enligt Daily Mail var det på torsdagen, enligt den så kallade PM2,5-skalan, vilken mäter massan av partiklar per kubikmeter luft, föroreningar på över 500 mikrogram per kubikmeter i luften. Vidare refererar tidningen till siffror som redovisats av den amerikanska ambassaden i Peking som säger att luftföroreningarna periodvis låg på 671 mikrogram per kubikmeter under gårdagen.

Om det stämmer är det cirka 26 gånger mer än det gränsvärde på 25 mikrogram per kubikmeter som rekommenderas av World Health Organization.

Följden av detta har nu blivit, enligt Daily Mail, och möjligen tillfälligt, att solnedgången visas på stora tv-skärmar i staden. Normalt brukar dessa skärmar visa annonser för turistattraktioner.

 

Olle Nygårds

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt