St1 bygger nytt raffinaderi i Göteborg – för två miljarder

2019-09-19 07:36  
Foto: Vidar Ruud/TT

Energibolaget St1 planerar att bygga en ny anläggning för förnybara bränslen i Göteborg. Kostnaden är beräknad till drygt två miljarder kronor.

– Totalt sett så minskar vi utsläppen, men när det produceras någonting så krävs det en liten energiinsats. Det blir ju en ökning just från produktionen, men inom transportsektorn minskar det, säger Bo-Erik Svensson till Göteborg-Posten.

Anläggningen uppskattas varje år släppa ut 25.000 ton koldioxid men enligt St1 har man tagit höjd i sin miljötillståndsansökan för 48.000 ton. Samtidigt kalkylerar man med en utsläppsbesparing vid användandet av biobränslet som anläggningen producerar på mellan 500.000 och 550.000 ton koldioxid årligen.

Det är en vätgasfabrik, en fabrik för förnybara bränslen och en särskild cisternanläggning ska byggas med mål att tas i bruk under 2022. Platsen blir bredvid St1:s nuvarande anläggning i hamnen i Göteborg.

Det nya bioraffinaderiet ska årligen producera 200.000 ton förnybara bränslen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt