SSM ställer nya krav på O3

2017-06-22 12:01  
O3. Foto: OKG

Strålskyddsmyndigheten kritiserar OKG för att inte ha åtgärdat åldersmekanismer i reaktorn Oskarshamn 3.

I våras gjorde Strålskyddsmyndigheten, SSM, en inspektion på O3 i Oskarshamn. SSM konstaterar nu att kärnkraftsverkets ägare OKG trots flera förelägganden inte följer det program som finns för åldershantering.

O3 togs i drift 1985. Enligt ett beslut av SSM från 2008 ska OKG ha ett program för att hantera åldrade byggnadsdelar, system och komponenter som är viktiga för säkerheten. Men OKG har inte levt upp till kraven som ställdes då.

– Inspektionen visade att OKG inte samordnar verksamheten på ett bra sätt. De har identifierat avvikelser när det gäller hantering av åldersmekanismer men bara i begränsad utsträckning börjat vidta åtgärder för att komma till rätta med problemen. OKG har inte heller implementerat programmet så som vi tidigare förelagt dem att göra, säger Michael Knochenhauer, avdelningschef på Strålsäkerhetsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

SSM ställer nu nya krav på OKG som måste uppfyllas för att få fortsätta ha reaktorn i drift. Programmet för att hantera anläggningens ålder ska implementeras i två steg, det första i januari 2018 och det andra steget i januari 2019.

Enligt OKG:s vd Johan Dasht är arbetet påbörjat.

– Tidigare har ärendet bestått av att vi skulle initiera programmet och utforma hur det skulle se ut. Nu har vi det på plats och ska implementera det, så egentligen handlar det om att fortsätta med det vi har börjat på, säger Johan Dasht, vd för OKG, till Barometern.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

 

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt