Energi

SSAB miljardinvesterar i USA

SSAB satsar totalt 5 miljarder i nya investeringar på sina topprodukter kylda stål. Foto: Bo Björkdal

Alabama eller Iowa – det var frågan när SSAB skulle satsa miljarder på nytt stålverk i USA. Nu har svaret kommit.

Publicerad

SSAB:s nya amerikanska härdlinje för grovplåt hamnar i Mobile i Alabama. Investeringen kommer att fyrdubbla den befintliga anläggningens kapacitet och skapa cirka 180 nya arbetstillfällen.

I augusti i år meddelade SSAB att koncernen ska investera drygt fem miljarder i USA, Borlänge, Oxelösund de närmaste åren.

Större delen av investeringarna var öronmärkta för USA, men exakt var avslöjade inte SSAB.

Nu kommer svaret: Mobile blir centrum för SSAB:s amerikanska verksamhet.

Investeringen på totalt 460 miljoner USD (nästan 3,5 miljarder svenska kronor) består av en ny härdlinje, avancerad efterbehandling, profilstyrning av valstjockleken i valsverket och en anläggning för vakuumtankavgasning.

Den kommer att öka den befintliga anläggningens kapacitet för extra höghållfast stål och slitstarka plåtar, så kallade kylda stål, från 100 000 till 400 000 ton om året.

Byggstarten sker 2009 och tillverkningen ska börja 2011.

SSAB köpte det lika stora nordamerikanska stålbolaget Ipsco för 55 miljarder kronor förra året.

I mars i år sålde SSAB rördelen och behöll huvuddelen av stålverksamheten, det vill säga de två stålverken i Mobile, Alabama, och Montpelier, Iowa, samt fyra klippsträckor.

Kylda stål används inom bland annat tillverknings- och verkstadsindustrin i produkter där det krävs högra hållfasthet, slitstyrka och seghet än vad vanliga stål kan erbjuda.