Spotify-grundaren Daniel Ek satsar 92 miljoner i svensk stirlingteknik

2020-03-10 08:18  

Daniel Ek tror på Swedish Stirlings uppfinning för att utvinna energi ur överbliven gas. Så pass mycket att han nu pumpar in 92 miljoner kronor i bolaget.

(Artikeln är en uppdaterad)

Redan 2008 skrev Ny Teknik om miljöenergiföretaget Swedish Stirling, som tidigare hette Ripasso Energy, och dess ambition att använda en 200-årig teknik för att producera el mer hållbart.

Det handlar om en så kallad stirling-motor, som i grunden är en värmemotor som drivs av att gas omväxlande värms upp och kyls ner. På så sätt omvandlas temperaturskillnaderna hos gasen till rörelseenergi.

Kan omvandla värmenergi till el

En sak som gör stirlingmotorn intressant är att den kan drivas med egentligen vilken värmekälla som helst. Swedish Stirling har tidigare haft ögonen på solenergi, och 2012 byggde bolaget en anläggning i Kalahariöknen för att titta på hur en stirlingmotor kan anpassas för att drivas av solkraft.

Men i dag fokuserar bolaget på att använda stirlingteknik för att omvandla rest- och fackelgaser, som vätgas, från industrin till el.

Läs mer: Världens högsta ”soltorn” lagrar värme i smält salt

Nu har en riktig tungviktare inom den svenska tech-branschen fått span på Swedish Stirling. Daniel Ek är för de flesta svenskar känd som grundare av Spotify. Men under de senaste åren har vd:n för strömningsbolaget också investerat i sajten student.com, samt dragit igång ai-bolaget HJN Sverige.

I en riktad emission går Spotify-grundaren in i Swedish Stirling med en investering på 92 miljoner kronor. Emissionen görs i form av ett konvertibellån på högst 100 miljoner kronor med avvikelse för aktieägarnas företrädesrätt, skriver Affärsvärlden. Den riktas mot Daniel Ek och entreprenören David Zaudy. I en andra emission tar bolaget in 47 miljoner kronor. Totalt fyller Swedish Stirling alltså kassorna med 147 miljoner kronor.

Siktar på Nasdaq Stockholm i år

Swedish Stirling är dock inte ensamt om att vilja använda stirlingmotorn för att producera mer hållbar el. Ny Teknik har tidigare rapporterat om svenska Azelio, som använder tekniken för att ladda ett energilager med hjälp av marockans sol vid en ny testanläggning.

Bakom Swedish Stirling står det svenska u-båtsföretaget Kockums tidigare vd Gunnar Larsson. Bolaget är listat på den svenska aktiemarknadsplatsen NGM Nordic MTF, men planerar att ansöka om en notering på Nasdaq Stockholm under det första halvåret i år.

Rättelse: I en tidigare version av texten uppgavs det felaktigt att Swedish Stirling framför allt fokuserar på att driva stirlingmotorer med solenergi.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt