Spillvärme hett igen

2008-10-21 23:00  

Det är Old School i energisammanhang: låt industrins spillvärme värma upp fastigheter och bostäder.

Och visst funkar det - men bara så länge vattnet är riktigt varmt. Runt kokpunkten. Och så länge det finns ett utbyggt fjärrvärmenät.

Det finns ytterligare ett problem: värmen går förlorad om den inte kan lagras. Industrins produktion styrs av kundernas efterfrågan. Inte årstiderna.

Ett av Sveriges mest hyllade nya teknikbolag, lilla Climatewell, har utvecklat en smart lösning på detta till synes eviga problem. Det är ett företag som vi här på Ny Teknik tidigare i år listade som ett av Sveriges 33 absolut hetaste teknikbolag.

Stockholmsföretaget har hittills, med sin värmepump och sitt energilager, varit inriktat på att använda solenergi för att värma och kyla hus. Men i ett spännande utvecklingsprojekt i Borlänge, tillsammans med SSAB och Borlänge Energi, kliver Climatewell in på en ny marknad.

Det varma kylvattnet från tunnplåtverket i Borlänge används redan i dag för att värma upp bostäder i kommunen. Men en del av kylvattnet är inte tillräckligt varmt (+55°C) för att skickas ut i fjärrvärmenätet. Det vattnet ska nu Climatewell växla upp till en användbar temperatur (runt +100°C). Värmepumpen funkar som en termisk växellåda: lågvärdig energi blir högvärdig.

Visst låter det spännande? Och fortsättningen är en riktigt "cliff-hanger": lagra spillvärmen och kör iväg den med tåg. Till ett fjärrvärmesystem nära dig.

Lars Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt