Sparar vindkraft i gasnätet

2010-04-26 14:52  
Naturgasreservoir i Haidach

När elnätet inte kan ta emot mer ström en blåsig dag finns möjligheten att lagra energin i gasnäten.

Ett tyskt forskningsprojekt lett av centrum för solenergi- och vätgasforskning i Baden-Würtemberg ska testa en annorlunda metod att lagra överskottsel från vindkraftverk.

Metoden går ut på att den producerade strömmen används för att spjälka vätgas och syrgas ur vatten. Genom en kemisk reaktion med koldioxid uppstår metan, alltså naturgas framställd på syntetiskt vis.

Tekniken ska ses som ett alternativ när överskottsel inte kan användas i pumpkraftverk.

Naturgasnätet i Tyskland har en lagringskapacitet på 200 TWh, eller motsvarande en förbrukning under flera månader. Elnätet kan lagra 0,04 TWh.

Verkningsgraden vid omvandling av ström till metan ligger på 60 procent.

- Det är definitivt bättre än att inte kunna använda energin alls, kommenterar Michael Specht vid forskningsanläggningen.

En liten provanläggning används redan. Om två år ska tyska forskningsinstitutioner tillsammans med österrikiska Solar Fuel Technology bygga en anläggning med tio megawatts effekt.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt