Spansk sol kokar el åt 600000

2008-07-29 15:21  

Solkraftverket Andasol börjar i september leverera el. I första fasen blir effekten 50 MW. Fullt utbyggt ska det om två år ge 150 MW, elförsörjning åt 600000 personer.

Den stora solenergianläggningen ligger på vägen mellan Granada och Almeria i Andalusien i Södra Spanien. Här byggs parabolformade solreflektorer på en yta som motsvarar 70 fotbollsplaner.

Varje parabol mäter tolv gånger fem meter. Deras silverbelagda ytor reflekterar 94 procent av det infallande ljuset och koncentrerar strålarna mot ett absorptionsrör fyllt med olja.

Olja värms till närmare 400 °C, och via en värmeväxlare kokas sedan vatten, ångan driver en turbin som driver en generator.

För att förlänga drifttiden till även nätter lagras en del av värmen i saltlager och gör det möjligt att driva turbinen mer än sex timmar efter det att solen har gått ned bakom horisonten.

Första delen av kraftverket tas i bruk i september. Del två nästa år och tredje sektionen år 2010. Varje sektion ger en effekt på 50 MW. Det blir en av världens största solenergianläggningar.

Spanska staten subventionerar anläggningen och garanterar ett kW-pris på omkring 2,50 kr under de närmaste 25 åren. Även tyska staten har bidragit med forskningsmedel för att utveckla såväl speglar som delar av absorptionsutrustningen, som levereras till anläggningen av tyska företag.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt