Spansk kärnkraft klarade stresstest

2011-09-16 10:04  

Spaniens åtta reaktorer klarade preliminärt EU:s stresstester. Men förbättringar kan behövas, uppger spanska myndigheter. I Frankrike lämnade enrgibolagen i går in tjocka rapporter om sina stresstester. 

Alla åtta spanska kärnkraftverk klarade de stresstester som olika EU:s organ ställt upp med anledning av kärnkraftshaveriet i japanska Fukushima. Det bedömer den spanska strålsäkerhetsmyndigheten Consejo de Seguridad Nuclear, CSN, som igår presenterade preliminära slutsatser.

I EU ska sammanlagt 143 kärnkraftverk testas utifrån krav om extra säkerhet mot naturkatastrofer.


CSN ska nu noggrant granska kärnkraftsbolagens beräkningar och åtgärdsförslag och genomföra särskilda inspektioner innan man lämnar en slutrapport till EU-kommissionen i december.

Man konstaterar dock att om anläggningarna ska klara mer extrema jordbävningar än dagens, 1, 5-3 gånger större än dagens designbasis, så måste strukturer och komponenter som har lägre marginaler stärkas. 

Samtliga verk uppges klara kraven som gäller översvämning. Bara ett av kärnkraftverken, Vandellos II, ligger vid kusten men på betryggande 20 meter över havet.

Kärnkraftsbolagen, som utfört testerna, föreslår samtidigt åtgärder för att förbättra förmågan att klara exempelvis långvariga strömavbrott, black outs.

Man vill också skapa en gemensam stöd- och räddningsenhet,  som kan sättas in vid vilket av kärnkraftverken som helst inom 24 timmar,  i syfte att förstärka skyddet vid allvarligare olyckor.

Även i frågan om hur kylningen av kärnbränslebassängerna ska bevaras, i de fall vattennivåerna skulle sjunka, vill man göra förbättringar.

I Frankrike lämnade energibolagen i går in sina rapporter om stresstesterna till den franska strålsäkerhetsmyndigheten ASN, Autorité de sûreté nucléaire.
Jätten EDF, som ansvarar för 19 anläggningar, presenterade en rapport på över 7 000 sidor. De ska nu gås igenom av ASN. Och enligt den franska energiministern ska alla dokument göras offentliga.


Efter dödsolyckan i en moxbränslefabrik i Marcoule nyligen har krav rests på att också andra kärnanläggningar än kärnkraftverken bör ingå i  stresstesterna i Frankrike.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt