<span style="color:red;">TV: </span>Vindkraftverket tog eld i orkanen

2011-12-09 13:11  

Orkanbyarna från Nordsjön vräkte i natt in över Skottland med sådan kraft att ett av vindkraftverken på kullarna bakom det skotska kustsamhället Ardrossan fattade eld.

Kastvindar med orkanstyrka drabbade området i går kväll. Samtliga 15 turbiner från danska Vestas i Ardrossan Wind Farm i North Ayrshire fick tas ur drift, men då hade en av dem redan totalförstörts av elden.

Vindkraftsparken, som invigdes 2004, består av 15 stycken Vestasverk på vardera 1,6 MW.

Anläggningen ligger alldeles bakom byn Ardrossan och några invånare gav sig ut med kamera och mobiltelefoner för att filma skådespelet.

Just nu ligger en film ute på Youtube och man ser tydligt hur en av turbinerna fattar eld och hur skyddskåpan runt turbinen slits av av den hårda vinden.

Elden spred sig sedan från turbine till vingarna på nolltid. Vindkraftsvingarna är byggda av glasfiber och polymer.

Vindkraftsparken försörjer 70 000 hushåll i regionen med el och alla blev strömlösa i natt när vindkraftverken stängdes av.

Fem personer rapporteras saknade. De var ute på vandring på hedarna i Cainrgormområdet nära vindkraftsparken.

Förra våren inträffade en liknande händelse i Kanada, i en stor vindkraftspark med 32 stycken 3 MW-turbiner från danska Vestas och tidigare har vindkraftverk börjat brinna i Tyskland.

Läs mer: Turbinen brinner!

Läs mer: Flera incidenter med <br></br>brinnande vindkraftverk

Läs mer: Vingen lossnade och flög 40 meter

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

AI Pension

Debatt