Energi

Solkraftsboom väntas efter tullbesked

Foto: Ola Jennersten / Naturfotograferna / IBL Bildbyrå

Först införde USA nya tullar, sedan ströp Kina sina subventioner, och nu tar EU bort tullar. Det bäddar för förnyad global köpfest av solpaneler, bedömer branschföreträdare enligt Reuters.

Publicerad

När USA:s tullar à 30 procent kom i januari steg priset per watt till 45 cent i USA. Men så meddelade Kina sent i våras att landet kapar sina inrikes stödprogram. Övrig infrastruktur hänger helt enkelt inte med den furiösa solkraftsboomen, så myndigheterna i Peking behöver bromsa.

Fabrikerna fortsätter dock att pumpa ut paneler, som i stället går på export.

Indien och EU

Hittills har Indien köpt mest, enligt Bloomberg. Men även där vill myndigheterna nu göra som i USA, skydda inhemska tillverkare med tullar mot Kina.

Om förslagen i Delhi går igenom är ännu osäkert, samtidigt som det enligt prognoserna är tydligt att president Donald Trumps plan att hålla dyrare energiproduktion i USA om ryggen inte lyckats. Priset för solpaneler där är redan nere i 40 cent per watt, visar statistik från Wood Mackenzie Power & Renewables enligt Reuters. Och prognosen är 30 cent om drygt ett år _ mindre än när Trump aviserade tullarna.

Samtidigt öppnar EU på måndagen, den 3 september, upp sin solcellsmarknad. De priskontroller för kinesiska solpaneler som infördes 2013, med hänvisning till att Kina dumpade priserna, tas bort.

En procent av Sahara

Förlorarna är de producenter som inte kan hänga med när tekniken blir allt billigare. De finns i både USA, Kina och Europa.

– Det håller på att bli köparens marknad igen, säger Sheldon Kimber, vd på solkraftsbyggaren Intersect Power, till Reuters.

Och så ser det ut att förbli. Pristrenden, som inneburit en nedgång med sisådär 99 procent sedan 1970-talet, fortsätter.

Därmed kan solkraften på allvar konkurrera i större skala med traditionella energiformer. Solens totala marknadsandelar är ännu små, men förhoppningarna desto större. Enligt beräkningar som bland annat publicerats av tidskriften Forbes skulle det räcka med solceller i en procent av Sahara för att täcka hela mänsklighetens elkonsumtion.