Solibros solcellsfabrik<br></br>ska byggas i Tyskland

2006-11-24 09:33  
Flyttar till Tyskland

Det blir ingen solcellsfabrik i Sverige för Uppsalaföretaget Solibro. Fabriken byggs istället i tyska Thalheim. Igår blev det klart att det tyska solcellsföretaget Q-Cells investerar en halv miljard kronor för att bygga en fabrik för att tillverka Uppsalaforskarnas solceller.

- Det här känns bra. Q-Cells är framåt, har pengar och växer fort och sysslar bara med solceller. Enda "felet" är att produktionen inte hamnar i Sverige säger Solibros vd Lars Stolt till nyteknik.se

Q-Cells och Solibro bildar ett gemensamt, tyskt samriskföretag där Q-Cells äger 67,5 procent av aktierna och Solibros ägare 32,5 procent.

För det betalar Q-Cells cirka 35 miljoner kronor. Om bolaget når de uppsatta tekniska målen får Solibros ägare ytterligare 180 miljoner kronor.

Dessutom investerar Q-Cells en halv miljard i en produktionsanläggning som ska börja byggas under nästa år. Fabriken ska ha en kapacitet av 25-30 MW.

Verksamheten i Uppsala med nio anställda kommer att vara kvar i Sverige och bli ett forskning- och utvecklingscentrum under ledning av Lars Stolt.

Solibro är en avknoppnings från Uppsala universitet som utvecklar så kallade CIGS-solceller där ett tunt lager av koppar, indium, gallium och selen absorberar solljuset. I våras kunde Ny Teknik berätta att Solibro fått ordning på det kritiska produktionssteget där det tunna CIGS-skiktet förångas på ett glassubstrat.

Sedan en tid har Solibro varit på jakt efter investerare som är villiga att skjuta till pengar som behövs för en storskalig fabrik.

Det har brådskat eftersom flera andra konkurrenter av CIGS-solceller redan kommit igång med byggandet av sina fabriker.

- De som kommit längst, Würth Solar, startar produktion vilken dag som helst. Vi får inte komma för långt efter, säger Lars Stolt.

Börsnoterade Q-Cells är världens näst största tillverkare av solceller. Verksamheten är idag baserad på kiselsolceller.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt