Solförmörkelse i mars utmaning för elnäten

2015-02-20 11:07  
Solförmörkelse över Australien 13 november 2012. Foto: NASA/Cirtain

På förmiddagen den 20 mars i år inträffar i Europa en solförmörkelse som i värsta fall minskar den tillförda effekten med 35 GW.

Med en i många europeiska länder massiv satsning på solenergi kan en solförmörkelse inverka på elförsörjningen i Europa.

Effekterna av solförmörkelsen beror på hur vädret är just den dagen. Men vid molnfritt väder kan så mycket som 35 GW falla bort.

Nätbolagens samarbetsorganisation Entso-E i Bryssel har gjort en uppskattning av effekterna för att hjälpa nätoperatörerna att beräkna hur mycket reglerkraft man behöver förbereda att snabbt sätta in för att hålla frekvensen 50 Hz stabil i näten.

Solförmörkelsen den 20 mars är partiell då månen endast skymmer solen till 80 procent. Den 12 augusti 2026 är det dock dags för en total solförmörkelse över Europa.

ENTSOE om effekten av solförmörkelsen.Följ Ny Teknik på Facebook!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt