Energi

Solens värme fixar droppar till de törstiga

Plan för hur en vattenproducerande anläggning skulle kunna se ut. På bilden syns solvärmepaneler som levererar värme till kondenseringsmoduler. Denna anläggning skulle kunna producera tusentals kubikmeter vatten varje dygn utan driftskostnad.

En teknik som både ger dricksvatten till törstande och förhindrar att fartyg rostar utvecklas av två Uppsalaingenjörer.

Publicerad

Områden som drabbas av vattenbrist är ofta rika på sol. Företaget Airwatergreens idé är att med hjälp av solenergi utvinna dricksvatten direkt ur luften. Bakom företaget står Jonas Wamstad och Fredrik Edström, två civilingenjörer från Uppsala universitet. Fyra år efter examen har de utvecklat tekniken och är i färd med att patentera den.

Det rör sig om en kondenseringsteknik som ligger till grund för de två produkterna Airwaterdry, som är ett luftavfuktningssystem, och Airwaterwell, som utvinner dricksvatten ur luften.  Kondenseringstekniken är värmedriven och planen är att utnyttja solenergi till Airwaterwell för att framställa dricksvatten även på platser där eltillgången är snål. Båda produkterna kan köras på elektricitet, men el är bara aktuellt för avfuktningen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här