Solenergi passerar 100 GW

2013-02-13 07:56  

Den installerade effekten från solpaneler i världen har passerat 100 GW. Det visar en ny rapport från den europeiska branschorganisationen EPIA.

Förra året var ännu ett starkt år för solenergi konstaterar EPIA - European Photovoltaic Industry Association. Förra året installerades cirka 30 GW till nätet enligt en ny sammanställning.

Det gör att den totala effekten från solpaneler världen över för första gången överstiger 100 GW. Energin som produceras motsvarar 16 kol- eller kärnkraftverk på 1GW vardera enligt EPIA.

-Ingen hade kunnat förespå för 10 år sedan att vi skulle få se 100 GW solcellskapacitet i världen till 2012, säger Winfried Hoffmann, chef för EPIA i ett pressmeddelande.

Marknaden för solenergi är också inne i ett skifte. Hittills har Europa med Tyskland i spetsen dominerat. Men nu ökar den installerade effekten snabbt även utanför Europa. Det är främst USA och Kina som ökar satsningen på solel.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt