Solen ska hålla ishotellet kallt

2016-10-14 17:16  

Ishotellet som måste byggas upp på nytt varje vinter får en granne som håller öppet hela året. Icehotel 365 ska kylas av solenergi.

I november i år ska nya ishotellet, Icehotel 365, öppna, i anslutning till det världskända ishotellet som varje år byggs upp på nytt utanför Jukkasjärvi.

– Varje år kommer det gäster från hela världen som undrar om man kan besöka Icehotel på sommaren och hösten, och detta projekt är resultatet av den efterfrågan, säger Yngve Bergqvist, Icehotels grundare.

Det nya ungefär 2 000 kvadratmeter stora hotellet ska, precis som sin säsongsberoende granne, byggas av is från Torneälven. Innerväggarna byggs av isblock, men för att det ska kunna stå kvar hela året är ytterväggarna i betong.

– Egentligen är det samma konstruktion på väggar och tak som i en termos. På så sätt kan man behålla en inomhusmiljö med temperatur på minus fem grader, säger Michael Uhland, projektledare på teknikkonsultföretaget Cowi som ansvarar för bygg- och projektledning av anläggningen.

Läs mer:

Läs mer: Ishotell tvingas ha brandlarm

Hotellets klimatanläggningar, med de 20 sviterna, samt bar och galleri ska drivas med el från solpaneler. Trots att innerväggarna kommer att bestå av is i stora delar av hotellet finns även varma delar: badrum och loungedelar hålls varma med golvvärme.

Solpanelerna ska byggas på taket till hallen där isen till ishotellet förvaras. Taket ska rymma 728 solpanelsmoduler som sammanlagt utgör en yta på omkring 875 kvadratmeter. Enligt Michael Uhland kommer anläggningen att kunna generera 130 000 kWh per år.

– Vi behöver energi till kylmaskiner när barmarksperioden börjar i slutet av april och till oktober. Under den tiden så producerar vi mer än vi behöver av energi med solceller för att driva Icehotel 365 med kylmaskiner, säger Yngve Bergqvist.

Icehotel 365 använder oerhört mycket is

Totalt används 700 ton is som byggmaterial och konstnärlig utsmyckning.

Vid utomhustemperatur om +20°C behövs 134,4 kWh per dygn för att hålla -5°C inne.

Innehåller totalt 20 sviter, varav nio är lyxsviter, med uppvärmd loungedel.

Mer om: Solenergi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt