Solcellsveteran kör likström i villan

2015-09-07 12:39  

Krister Joneken i Båstad matar belysningen hemma i villan med likström från solcellerna på taket. Förutom att han spar energi slipper han flimmer.

På Krister Jonekens villa sitter 2110 W solceller. Likströmmen som solcellerna genererar använder han utan onödiga omvandlingssteg till växelström för att mata i princip all belysning som är av typen led eller halogen

- Det spar energi samtidigt som ljuset blir helt flimmerfritt, säger han.

Han berättar att han arbetat som ingenjör i den kommunala energisektorn i över 40 år. Han är en riktig solcellsveteran. Sina första solceller köpte han för 20 år sedan.

- Jag importerade dem från USA. De var på 25 w och mycket dyra, men de ger fortfarande el.

Likströmssystemet som han har hemma har han arbetat med på fritiden. Som standardspänningar på likströmmen har han valt 24 volt.

- Led och halogenlamporna är normalt 12 volt. Det innebär att belysningen utgörs av två seriekopplade lampor.

Den el som inte behövs för belysningen lagras i batterier. Även batterisystemet är utformat så att det går att ta ut likström för belysningen.

Men allt i huset går inte på likström. Kyls, frys, datorer och TV matas via en växelriktare från 24 till 230 volt. Styrningen sker i en egenutvecklad "smartbox" som automatiskt prioriterar solelen från taket.

Krister Joneken är också en av närmare 50 personer som anmält sig till Ny Tekniks tävling Sveriges smartaste hem. Förutom likströmsystemet har han en programmerbar processdator för att bland annat styra belysningen och mäta både spänningskvalitet och strömuttag. Den ser också till att de vridbara solcellsmodulera följer solen.

Han har även ett egenkonsturerat system för att reglera solcellerna.

- Blir det för hög spänning så kopplar jag i från. Det är ingen idé att sälja elen. Man får så lite för den.

Har du också ett likströmssystem hemma?

Berätta i kommentarsfältet nedan eller maila till: marie.alpman@nyteknik.se

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Marie Alpman

Mer om: Likström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt