Solcellskrisen sprids till Kina

2012-10-04 13:39  
Solcellstillverkarna i Kina har problem. Foto: Suntech

Solcellskriget skördar offer även i Kina. Världen största tillverkare tvingas nu ta emot nödlån.

Priserna på solceller har rasat och tillverkarna befinner sig i djup kris både i Europa och USA: Men även i Kina har solcellstillverkarna problem.

Världens största tillverkare av solcellspaneler, kinesiska Suntech Power, har tvingats till nödlån från bland annat lokala myndigheter på motsvarande 200 miljoner kronor, rapporterar China Daily. Nyligen meddelade företaget att man gör sig av med 1500 anställda.

Enligt China Daily har Suntech tidigare stöttats av ledningen i staden Wuxi i Jiangsu-provinsen med subventioner och lån. I det nya räddningspaketet deltar bland annat Bank of China.

Industrins problem kommer efter att USA infört särskilda tariffer på kinesiska solpaneler eftersom myndigheterna funnit att kinesiska tillverkare gynnas av staten, bland annat genom tillgång till gratis mark och fördelaktiga lån.

Inom EU pågår en utredning om kinesisk prisdumpning efter klagomål från europeiska tillverkare.

Hoppet står nu till en ökad efterfrågan från den inhemska marknaden och subventioner från de olika provinserna för en utbyggnad av solcellsparker i Kina.

Flera andra kinesiska solcellstillverkare rapporteras också ha problem, bland dem jättarna Yingli Green Energy och Trina Solar.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt