Solcellskrig skördar offer i USA

2011-09-08 10:38  

På kort tid har tre solcellsbolag i USA gått i konkurs. Orsaken är sjunkande priser, minskande subventioner och hård konkurrens från kinesiska tillverkare

Det senaste offret för den allt tuffare situationen på solcellsmarknaden är amerikanska Solyndra. I veckan lämnade företaget in sin konkursansökan och blev därmed det tredje amerikanska solcellsbolaget som gått i konkurs på kort tid.

Företaget grundades 2005 och har fått enorm uppmärksamhet för sin teknik att tillverka solceller i form av små cylindrar. Företaget har förkommit på listor över de mest innovativa i världen och president Barack Obama har varit på besök.

Även Ny Teknik har skrivit om tekniken.

Riskkapitalister har satsat mer än fyra miljarder kronor i bolaget som vid konkursen har 1 100 anställda.

Nu kämpar Solyndra för att hitta en köpare till konkursboet så att verksamheten kan drivas vidare.

Orsaken till konkursen är den allt intensivare konkurrensen på solcellsmarknaden. Kinesiska tillverkare pressar priserna. Bara i år har priserna sjunkit med omkring 25 procent.  Samtidigt har länder som Spanien minskat på de tidigare så frikostiga subventionerna.

Ytterligare två amerikanska solcellsbolag, Evergreen Solar och Spectra Watt, har ansökt om konkurs den senaste månaden.

Evergreen Solar hade utvecklat en solcell som krävde mindre mängder kisel än konkurrenterna, men i takt med att priset på kisel gått ner har företaget också förlorat sin marknadsfördel.

Spectra Watt knoppades av 2008 från halvledarjätten Intel som satsat både pengar och teknik i företaget.

Marie Alpman

Mer om: Solcell Solenergi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt