Solcellsfasad i Örnsköldsvik slår nordiskt rekord

2015-05-12 09:24  

BAE Systems Hägglunds klär fabriken i Örnsköldsvik med solceller. Resultatet: Nordens största solcellsfasad.

Totalt ska 2500 kvadratmeter solceller sättas upp på fabriken, som tillverkar bandvagnar och stridsfordon i Örnsköldsvik. Installationen blir Nordens största solcellsfasad, enligt BAE Systems Hägglunds.

- Vi skulle renovera fasaden och såg en möjlighet att göra den här satsningen. Det blir dyrare än en vanlig fasad, men vi räknar hem mellanskillnaden på fem år, säger Peter Sedin, produktionschef på företaget.

Solcellerna ska monteras på en kortsida i söderläge och på en drygt 150 meter lång vägg som vetter mot väster. Den installerade toppeffekten blir cirka 370 kW, och elproduktionen beräknas bli 237 000 kWh per år.

De båda fasaderna förbereds nu, och i månadsskiftet maj-juni ska solpanelerna börja monteras. I slutet av augusti ska de tas i drift och börja leverera el.

- Tanken är att vi ska mata ut elen på elnätet och sälja den, säger Peter Sedin.

Kostnaden för projektet är cirka 8,4 miljoner kronor, varav 1,2 miljoner är bidrag från Länsstyrelsen.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Charlotta von Schultz

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt