Solceller som är perfekt för nordiska vintrar

2015-05-21 11:35  

Finska forskare slår rekord för solceller i svart kisel. Perfekt för nordiska vintrar, enligt forskarna.

Svart kisel är svart för blotta ögat, men i mikroskop ser man att ytan är täckt av minimala piggar och kratrar. Där fångas fotoner mer effektivt än i vanliga kiselskivor som reflekterar en stor del av det infallande ljuset. Dessutom absorberas infrarött ljus.

Flera forskargrupper och företag försöker därför utveckla solceller med materialet, som upptäcktes av en slump på 1990-talet. En av utmaningarna är att få ut elektronerna som frigörs i det svarta kislet. Forskare vid finska Aalto-universitetet löser problemet med en tunn aluminiumfilm som följer kislets struktur och leder ut elektronerna. På så vis har forskarna lyckats öka solcellens effektivitet till 22,1 procent, ett nytt rekord.

Att svarta solceller kan fånga sneda solstrålar gör dessutom att de kan producera el en större del av dygnet.

- Det är en fördel särskilt i nordiska förhållanden där solen skiner från en låg vinkel en stor del av året. Vi har demonstrerat det på vintern i Helsingfors där svarta celler genererade betydligt mer el än traditionella celler, säger professor Hele Savin vid Aaltouniversitetet i ett pressmeddelande.

De finska forskarna har samarbetet med det tekniska universitetet i Barcelona. Rönen har publicerats i en vetenskaplig artikel i Nature nanotechnology.

Forskarnas bästa celler har en yta på nio kvadratcentimeter, och tekniken måste skalas upp rejält innan den kan nå marknaden.

 Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Charlotta von Schultz

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt