Solceller på månen ger energi på jorden

2013-12-02 15:08  
Luna Ring i princip. Foto: Shimizu Corp

Ett 400 km brett band av solceller runt månens ekvator kan lösa jordens energiproblem i framtiden, hävdar ett japanskt företag.

Shimizu Corp har skissat på en framtidslösning för jordens energiförsörjning och fastnat för lösningen att ta hjälp av månen.

Där ska enligt förslaget solceller placeras i ett 400 km brett band runt månens ekvator, en sträcka på 11000 km.

Elenergin som alstras på den sida som vetter mot solen skickas med ledning till sändarstationer, som överför energin via laser eller mikrovågor till mottagarstationer på jorden.

Anläggningen kan generera ström under dygnets alla timmar. Moln och andra väderproblem ska inte heller kunna ställa till det för elproduktionen.

Kapaciteten uppges bli tre gånger större än USA samlade energiproduktion.

Solcellsbygget ska enligt byggföretaget Shimizu kunna inledas 2035 och utföras av robotar som kan styras från jorden. Någon kostnadskalkyl har Shimizu inte levererat. Inte heller någon närmare redogörelse för ägarförhållandena på månen.

Se företagets videopresentation nedan.

<iframe width="468" height="315" src="//www.youtube.com/embed/wQfpl15YDrQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Håkan Abrahamson

Mer om: Solenergi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt