Solceller i tre lager sätter nytt rekord

2012-12-11 12:59  

Japanska Sharp har ökat verkningsgraden för sina solceller till nästan 38 procent. Ett nytt rekord hävdar företaget.

Solcellerna byggs upp av tre lager av olika ljuskänsliga material. De fångar fotoner i varsitt våglängdsområde vilket ökar energiuttaget. Det understa lagret består av indiumgalliumarsenid, det mellersta av galliumarsenid och det översta av indiumgalliumfosfid. Verkningsgraden är 37,7 procent, vilket enligt Sharp innebär ett nytt rekord för solceller utan koncentratorer.

Sharp har forskat om solceller med flera lager sedan millennieskiftet. För tre år sedan presenterade förtaget en ny teknik för att masstillverka sådana solceller med verkningsgraden 35,8 procent. I fjol rapporterade företaget att man höjt verkningsgraden till 36,9 procent genom att sänka resistansen i förbindelserna mellan de olika lagren.

En förklaring till det nya rekordet är att forskarna har modifierat solcellens kanter för att öka den aktiva ytan där ljuset omvandlas till elektricitet.

I framtiden siktar Sharp på att tekniken ska komma till nytta i solcellsanläggningar med koncentratorer, där linssystem samlar strålarna mot solcellen. Andra tänkbara tillämpningar är satelliter och fordon.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt